Video toont hoe trucker aan dood ontsnapt bij treinongeval Zeebrugge

Nieuws, Transport
Roel Jacobus
Spoorwegongeval in Zeebrugge
Spoorwegongeval in Zeebrugge © Social media

Op de sociale media dook een hallucinante video op van de aanrijding op een spooroverweg in Zeebrugge vrijdagmorgen. Bij de zware botsing tussen een locomotief en een vrachtwagen ontsnapte de trucker op het nippertje aan de dood.

Vrijdagavond werd door verschillende personen op Facebook een video gedeeld van de zware aanrijding tussen een locomotief en een vrachtwagen in de achterhaven van Zeebrugge. Bij het ongeval vrijdagmorgen werd niemand ernstig gewond. Maar de video – die lijkt te zijn gefilmd door een vaste bewakingscamera – toont dat het veel erger had kunnen aflopen.

We zien hoe een truck met aanhanger – geladen met nieuwe vrachtwagenchassis – blijkbaar nietsvermoedend het spoor oversteekt. Een tel later ramt de aanstormende locomotief de combinatie achter de bestuurderscabine. Of hoe een halve seconde het verschil tussen verplettering en ontsnapping kan betekenen.

Signalisatie functioneerde correct

De treinbestuurster en de chauffeur kwamen er met de schrik vanaf, zij het dat de trucker voor observatie naar het ziekenhuis gebracht werd. De vrachtwagencombinatie en de lading zijn vernield. De locomotief ontspoorde en raakte beschadigd. Ook de infrastructuur van de overweg liep zware schade op.

Vrijdagmorgen na het ongeval meldde Infrabel al dat de signalisatie correct functioneerde. Vier rode lichten, een rinkelende bel en een Sint-Andrieskruis werden door de chauffeur bewust of onbewust genegeerd.

Roel Jacobus