Lineas deelt in brokken oude Europese boetes kartel goederenspoor

Nieuws, Transport
Koen Heinen
Spoor Antwerpen
Spoor Antwerpen © Belga Image Jonas Roosens

NMBS, Deutsche Bahn (DB) en de Oostenrijkse spooroperator ÖBB hebben van Europa een kartelboete gekregen voor illegale afspraken over klantentoewijzing tussen 2008 en 2014. Lineas, toen nog een onderdeel van NMBS, deelt mee in de klappen.

De boete heeft betrekking op afspraken tussen de drie spooroperatoren in de markt van het grensoverschrijdend goederenvervoer met bloktreinen op bepaalde belangrijke spoorcorridors, zo meldt het persagentschap Belga. Volgens de Europese Commissie wisselden de drie heimelijk informatie uit over de verzoeken op prijsoffertes van klanten en spraken ze onderling hogere prijzen af.

Het kartel duurde van eind 2008 tot eind april 2014. De NMBS nam pas vanaf november 2011 deel. De drie hebben hun betrokkenheid bij het kartel erkend en hebben een schikking getroffen. DB krijgt met 48,3 miljoen de grootste boete. De NMBS komt ervan af met 270.000 euro. ÖBB heeft een clementieverzoek ingediend en moet niets betalen. “Dit soort heimelijke gedragingen druist in tegen de Europese concurrentieregels en is niet aanvaardbaar”, zegt Europees Commissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager hierover.

Lineas

Omdat spooroperator Lineas in de periode van de illegale praktijken nog onder de vleugels van NMBS opereerde, deelt het mee in de klappen. “Er is toen contractueel vastgelegd dat wanneer het tot een veroordeling zou komen, Lineas een deel van de boete zou betalen. De praktijken zijn onmiddellijk na de vaststelling stopgezet”, zegt Raph de Visser, woordvoerder van Lineas. Welk deel van de boete het betaalt, kon hij niet zeggen.

Koen Heinen