Zeebrugse Middlegate Europe verbluft door solidariteit truckers

Nieuws, Transport
Roel Jacobus
Marcel Strainu reed jarenlang in dienst van Middlegate Europe
Marcel Strainu reed jarenlang in dienst van Middlegate Europe © Middlegate Europe

Middlegate Europe is verbluft door de solidariteitsgolf van Oost-Europese en Belgische truckers na het overlijden van collega Marcel Strainu. De Roemeense chauffeur in Zeebrugse dienst kwam om het leven bij een ongeval op de A12 in Hoevenen.

“We zijn diep ontroerd als we zien hoeveel chauffeurs van heinde en ver langskomen om hun respect voor Marcel te betuigen”, zegt Annelies Geldhof, sitemanager van Middlegate Europe in Zeebrugge. Woensdag 17 februari kostte een aanrijding in de staart van een file op de A12 in Hoevenen het leven aan Marcel Strainu (66). Hij was jarenlang in dienst bij Middlegate Europe in Zeebrugge. Daar verbleef hij ook het grootste deel van zijn tijd terwijl zijn gezin in Roemenië woonde.

Geld bij overlijden

“Marcel was bijzonder geliefd bij zijn collega’s binnen en buiten het bedrijf. Zijn meest directe contacten hielpen onmiddellijk bij het regelen van de repatriëring om hem in Roemenië te begraven. Daarnaast zagen we de afgelopen weken met stijgende verbazing een toeloop van Oost-Europese en Belgisch chauffeurs. Heel veel mensen schonken geld om aan de familie over te maken. In Oost-Europa is het gebruikelijk om bij een overlijden de nabestaanden financieel te steunen. We zijn verbluft door zoveel menselijke solidariteit.”

Collega’s gefilmd

De vrouw en kinderen van Marcel Stainu verblijven een week in Zeebrugge. “Ze komen hier voor het eerst. Het is voor hen onwezenlijk om kennis te maken met de mensen en de omgeving waar hun man en vader woonde en werkte. Ze zijn zwaar onder de indruk. Eerst van het ongeval en daarna van de warme opvang door zijn collega’s. Het gezin kreeg een slaapplaats in Zeebrugge aangeboden en wordt geholpen met onder meer het afhandelen van zijn bankzaken. Zijn vrouw heeft ons gevraagd om alvast een dankwoord naar iedereen te verspreiden.”

De chauffeur stond kort voor zijn pensioen. “Hij had de jongste maanden nog volop zijn collega’s en vrienden gefilmd. Hij wilde naar eigen zeggen de herinneringen aan al die fijne mensen meenemen om aan zijn vrouw en kinderen te tonen. Dit typeerde hem ten voeten uit”, besluit Annelies Geldhof. 

Roel Jacobus