Verlies DB Cargo meer dan verdubbeld in 2020

Nieuws, Transport
Koen Heinen
De eerste trein van DB Cargo met een BE-licentie
De eerste trein van DB Cargo met een BE-licentie © DB Cargo

De Duitse spoorvrachtoperator DB Cargo leed vorig jaar een verlies van 728 miljoen euro. Dat is meer dan het dubbele van de 308 miljoen euro verlies in 2019. Het vrachtvolume liep met 8,1% terug en de omzet daalde met 7,4%.

De vrachtdivisie van Deutsche Bahn is al jaren het zorgenkind van de Duitse groep. De cijfers kleuren al tien jaar rood. De coronacrisis heeft de situatie nog verergerd. Van 308 miljoen euro verlies in 2019 ging het naar een deficit van 728 miljoen euro vorig jaar. De omzet daalde vorig jaar met 7,4% tot 4,199 miljard euro. Het vrachtvolume liep met 8,1% terug tot iets meer dan 213 miljoen ton.

Vooral de dalende vraag naar het transport van bulkgoederen zoals steenkool, ijzererts en staal, deed het bedrijf de das om.

Verdubbeling goederenvolume

Begin maart kondigde de spooroperator nog aan dat het zijn goederenvolume in de komende tien jaar wil verdubbelen. Uit de balans van 2020 blijkt volgens Verkehrsrundschau wel dat de ambities al wat teruggeschroefd zijn. Oorspronkelijk wilde het spoorbedrijf tegen 2025 in Duitsland 78 miljard tonkilometer per jaar presteren. Dat cijfer werd teruggebracht naar 68 miljard tonkilometer tegen 2024.

DB Schenker

In tegenstelling tot de vrachtdivisie doet de transport- en logistiekpoot DB Schenker het een stuk beter. Vorig jaar realiseerde die divisie een winst van 711 miljoen euro. Dat is 32,3% meer dan in 2019.

Koen Heinen