Federale regering verlaagt ‘rijpadvergoeding’ spoor verder in 2023

Nieuws, Spoorvervoer
Koen Heinen
Goederentrein op de spoorlijn Antwerpen-Gent.
Goederentrein op de spoorlijn Antwerpen-Gent. © ProMedia

De federale ministerraad heeft vrijdag 22 september een voorontwerp van wet goedgekeurd dat de vergoeding die spooroperatoren aan Infrabel betalen om gebruik te maken van het spoor, verder verlaagt in 2023. De maatregel moet de modal shift bevorderen.

De spooroperatoren kregen in 2022 al een korting van 1,20 euro per gereden kilometer. Op voorstel van federaal minister voor Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) wordt de zogenaamde rijpadvergoeding verder verlaagd in 2023. Het voorontwerp van wet dat hiervoor werd ingediend, heeft tot doel om de modal shift naar het spoor aan te moedigen.

23 miljoen euro korting

Het voorontwerp moet nog eerst ter advies voorgelegd worden aan de Raad van State. Als het wordt goedgekeurd zullen de spooroperatoren in 2023 in totaal maximaal 23.842.000 euro minder gebruiksheffing betalen.

In april van dit jaar pleitte de overkoepelende Europese spoororganisatie CER nog voor een verlaging van de rijpadvergoedingen in Europa als sleutel tot een gelijk speelveld voor alle modi en dus een betere concurrentiepositie voor het spoorvervoer.

Federale regering verlaagt ‘rijpadvergoeding’ spoor verder in 2023 – Flows

Federale regering verlaagt ‘rijpadvergoeding’ spoor verder in 2023

Nieuws, Spoorvervoer
Koen Heinen
Goederentrein op de spoorlijn Antwerpen-Gent.
Goederentrein op de spoorlijn Antwerpen-Gent. © ProMedia

De federale ministerraad heeft vrijdag 22 september een voorontwerp van wet goedgekeurd dat de vergoeding die spooroperatoren aan Infrabel betalen om gebruik te maken van het spoor, verder verlaagt in 2023. De maatregel moet de modal shift bevorderen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

 

Ben u al abonnee?

Login