Hupac zet eerste koeltrailer op spoor tussen Antwerpen en Barcelona

Nieuws, Spoorvervoer
Koen Heinen
Hupac Combinant-Barcelona koelcontainer
De eerste koelcontainer over het spoor tussen Antwerpen en Barcelona is aangekomen op de terminal El Morrot. © Hupac

Eind vorige week heeft spooroperator Hupac een geslaagde test uitgevoerd met een eerste koeltrailer op het spoor tussen de Combinantterminal en het Spaanse Barcelona. Het bedrijf zal de intermodale oplossing aanbieden voor de landbouw- en farma-industrie.

Volgens Hupac is het de eerste koeltrailer met P400-gabariet (4 meter hoge laadeenheid) die ooit over het spoor tussen België en Spanje werd vervoerd. De trailer van het Spaanse Logista Freight verliet de Combinantterminal op 8 november aan boord van een Hupactrein en bereikte de El Morrot-spoorterminal in Barcelona zo’n 48 uur later op 10 november.

Modal shift

Koeltrailers spelen volgens Hupac een belangrijk rol in de logistieke keten van en naar Spanje. Na de geslaagde test wil de spooroperator de intermodale transportoplossing op die verbinding aanbieden aan de landbouw- en farma-industrie om zo een actieve bijdrage te leveren aan de modal shift van weg naar spoor. Het aanbod geldt eveneens voor de verbinding tussen Combinant en het Zuid-Franse Perpignan na voorafgaande verificatie van de voertuigen.

De intermodale oplossing is een samenwerking tussen Hupac, Logista Freight, Fret SNCF en de spoorterminals El Morrot en Combinant.