Hupac verbindt Combinant met nieuwe spoorterminal in Poolse Brwinów

Nieuws, Spoorvervoer
Koen Heinen
Overzichtskaart van de verbinding tussen Combinant en Brwinów
Een overzichtskaart van de verbinding tussen Combinant en Brwinów © Hupac

Gecombineerd vervoeroperator Hupac verbindt de overslagterminal in het Poolse Brwinów, die sinds begin september open is, sinds begin deze week met de Antwerpse Combinantterminal. Het gaat om een uitbreiding van de recent gestarte verbinding naar Poznan.

De nieuwe terminal in Brwinów werd op 7 september officieel geopend. Vanaf deze week draait hij op volle toeren en is hij verbonden met de Combinantterminal in de Antwerpse haven. Vanuit Antwerpen zijn er drie vertrekken per week: op dinsdag, donderdag en zaterdag. Vanuit Brwinów zijn er vertrekken richting Antwerpen op maandag, woensdag en vrijdag.

De verbinding ligt in het verlengde van de eerder deze maand opgestarte verbinding tussen Combinant en het Poolse Poznan.

Ook vanuit de haven van Duisburg rijdt Hupac op Brwinów. Op die verbinding worden trailers met een P400-profiel (4 meter hoogte) geladen.

Brwinów

De nieuwe terminal ligt op 25 kilometer ten zuidwesten van Warschau. In een eerste fase werden twee overslagsporen en drie servicesporen in dienst genomen. In een tweede fase wordt de capaciteit uitgebreid met nog eens drie overslagsporen en een gantry kraan. Op dit moment wordt met reachstackers gewerkt. In die tweede fase zullen jaarlijks 180.000 containers van de weg naar het spoor overgeheveld kunnen worden. De terminal beslaat een oppervlakte van 140.000 m², waarvan 42.000 m² overslagzone. Er is nog 160.000 m² ruimte voor uitbreiding van de terminal.