Russisch leger verijdelt aanval piraten op ‘MSC Lucia’ in West-Afrika

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
Piratenbende verlaat 'MSC Lucia' en slaat met speedboot op de vlucht
Piratenbende verlaat ‘MSC Lucia’ en slaat met speedboot op de vlucht © Russian Ministry of Defense

Een Russisch oorlogsschip heeft voor de kust van Nigeria een aanval van piraten op het containerschip ‘MSC Lucia’ verijdeld. Dat meldt het Russische ministerie van Defensie. Het schip zet momenteel verder koers naar Douala in Kameroen.

De ‘Viceadmiraal Koelakov’, een torpedobootjager van de Russische Marine, ontving op maandagochtend 25 oktober een noodsignaal van de ‘MSC Lucia’. Het feederschip was op weg van Lomé (de Togolese hub van MSC) naar Douala (Kameroen) toen het rond 9.00 uur ’s ochtends fors vertraagde in de Golf van Guinee. De ‘MSC Lucia’ meldde dat gewapende mannen via een speedboot waren genaderd en aan boord waren geklommen. De bemanning had zich teruggetrokken in de machinekamer. 

Helikopter

De ‘Koelakov’ stuurde hierop zijn militaire helikopter uit met aan boord een groep Russische mariniers. Toen de piraten het vliegtuig zagen aankomen, ontvluchtten ze het schip, stapten in hun speedboot en voeren in volle vaart terug naar de kust, aldus het Russische ministerie van Defensie. De mariniers konden nadien de crewleden bevrijden die door de piraten werden opgesloten.

Verder koers

De ‘MSC Lucia’ (1.961 teu), dat onder Panamese vlag vaart, is in eigen bezit van MSC. Het schip is gebouwd in 1985 en wordt ingezet als lokale feeder in West-Afrika. De ‘MSC Lucia’ zet momenteel verder koers naar Douala. 

Zware straffen

De Golf van Guinee wordt beschouwd als ’s werelds gevaarlijkste wateren voor de commerciële scheepvaart wegens het risico op gewapende aanvallen en kidnapping. Niettemin is uit het laatste driemaandelijkse rapport van het Internationaal Maritiem Bureau (IMB) over piraterij gebleken dat het aantal gemelde incidenten wereldwijd is gedaald tot het laagste aantal in decennia. Begin augustus 2021 veroordeelde Nigeria nog tien piraten tot twaalf jaar gevangenisstraf. In de aanloop naar het proces vroeg de Nigeriaanse regering de rechtbank om een sterk signaal te geven dat piraterij in de West-Afrikaanse regio niet wordt getolereerd. 

Julie Desmet