Oude ‘sigarrekes’ Noord Natie afgebroken voor nieuw laadstation

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
Nieuw laadstation Noord Natie
Nieuw laadstation Noord Natie © Noord Natie

De oude opslagtanks of ‘sigarrekes’ van tankterminal Noord Natie Odfjell Antwerp op Kaai 237 werden begin dit jaar afgebroken om plaats te ruimen voor een nieuw laad- en losstation voor trucks. De oplevering is gepland begin maart 2022.

In het verleden werden op die locatie vrachtwagens manueel geladen door bijvoorbeeld een losse productslang aan de grote opslagtanks te koppelen. “Dankzij het nieuwe laadstation met drie weegbruggen kunnen de vloeistoffen, zoals base oils en chemicaliën, nu op een gestructureerde en veilige manier worden geladen en gelost met behulp van automatische laadarmen”, vertelt terminalmanager Sven Van Assche. 

Het nieuwe laadstation ‘LLPA2’ bestaat uit drie compartimenten voor trucks. “Gemiddeld passeren er een 150-tal trucks per dag over onze terminal aan de verschillende laadstations. Dankzij de modernisering kunnen de trucks nu ook op die locatie sneller en efficiënter laden”, vertelt hij. 

Sigarrekes

Om plaats te ruimen werden de oude opslagtanks van 100 m³, in de volksmond bekend als ‘de sigarrekes’, ten noorden van Tankpark A op Kaai 237 afgebroken. “Het nieuwe station staat er al, maar moet nog verder worden ingericht”, vertelt Van Assche. “We verwachten dat de oplevering begin maart 2022 gebeurt.”

Uitbreiding

In februari 2020 kondigde Noord Natie Odfjell Antwerp Terminal, gelegen tussen het Vierde Havendok en het Leopolddok, aan fors uit te breiden met zeven nieuwe tanks. “De funderingen zijn klaar”, zegt Van Assche. “De tanks worden momenteel gebouwd bij het constructiebedrijf Ivens in de Antwerpse haven. Wanneer ze klaar zijn, worden ze naar hier gevaren en zal hijsbok Brabo ze op de juiste plaats zetten. Dat zal nog voor het einde van het jaar zijn.”

Vorig jaar werd al een nieuw laadstation voor bloktreinen in gebruik genomen. 

Julie Desmet