MSC viert 500ste vaccinatie van buitenlandse zeevarenden

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
Rederij MSC viert 500ste vaccinatie van zijn crew aan boord van de 'MSC Mirja'
Rederij MSC viert 500ste vaccinatie van zijn crew aan boord van de ‘MSC Mirja’ © Julie Desmet

De eerste 500 zeelieden zijn gevaccineerd bij MSC PSA European Terminal (MPET) in de Antwerpse haven. Kapitein Kosovac Milivoj, die al zeventien jaar voor de rederij werkt, kreeg als 500ste zijn langverwachte prik aan boord van de ‘MSC Mirja’.

Sinds de opstart van de ambulante vaccinatieteams in de Belgische zeehavens, op vraag van MSC, zijn er al ruim vierduizend buitenlandse zeemannen ingeënt tegen COVID-19. “In Antwerpen gaat het om zo’n 3.000 crewleden”, meldt Robert Verbist, arts bij Mediport. “Van de Belgische zeevarenden zijn er al zeker 1.500 gevaccineerd. Druppelsgewijs komen er nog een paar per dag bij die nog niet thuis geweest zijn. De Belgische overheid heeft ons voor een jaar lang aan vaccins op voorraad voorzien.” 

Aponte

“We zijn nu een maand bezig en zijn enorm trots op deze prestatie”, vertelt Steven Verret, manager captainsroom (links op de foto). “De timing is vrij uniek. Er is al ruim 25% van onze bemanning gevaccineerd. Alleen in de Verenigde Staten zijn ze net iets sneller. Met de vaccinatiecampagne dragen we bij aan de gezondheid en het veiligheidsgevoel van onze zeemannen. Dat is voor ons enorm belangrijk. Als een zeeman besmet is, ligt het schip vast en is heel de logistieke keten in de war. De oprichter en eigenaar van MSC, Gianluigi Aponte, was zelf ook jarenlang aan het werk als kapitein. Het zit dan ook in het bloed van MSC om begaan te zijn met de zeemannen.”

Tien maanden

Dagelijks zijn de ambulante vaccinatieteams op Kaai 1742 in de weer. Vandaag staat het containerschip ‘MSC Mirja’ op de planning. Kapitein Milivoj uit Montenegro (in het midden op de foto) zal als 500ste zijn Johnson & Johnson-vaccin krijgen. In totaal worden 19 van de 21 bemanningsleden ingeënt. “Ik werd democratisch aangeduid”, lacht Milivoj. “Om de oorlog tegen COVID-19 te winnen, moeten we gevaccineerd worden. Elk van mijn crewleden wil het coronavaccin toegediend krijgen. Zelf ben ik tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis meer dan tien maanden aan boord verbleven. We zijn dan ook enorm verheugd.”‘

De vaccinatiecampagne voor buitenlandse zeevarenden is mede mogelijk gemaakt door minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne, de Task Force Vaccinatie, Bart Heylbroeck van FOD Mobiliteit, Ziekenhuizen groep GZA en Mediport.