‘Ever Given’ arriveert vandaag opnieuw in Egypte

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes
'Ever Glory'
‘Ever Glory’ © Stefan Verberckmoes

Het containerschip ‘Ever Given’, dat eind maart een week lang het Suezkanaal blokkeerde, is uit de vaarschema’s van Evergreen verdwenen. Het schip zet nu koers naar Port Said, waar het wellicht leeg door het Suezkanaal zal varen.

Nadat de ‘Ever Given’ (20.388 teu) met een vertraging van bijna vier maanden eindelijk in Rotterdam en Felixstowe gelost kon worden, zou het beruchte containerschip voor inspecties en mogelijk ook herstelwerkzaamheden naar een Noord-Franse haven gaan.

Maar bij het vertrek uit Felixstowe kreeg de bemanning te horen dat er koers gezet moest worden naar Malta. De 400 meter lange en 58,8 meter brede lege containerreus heeft even halte gehouden voor de kust van Malta – wellicht om bunkers in te nemen – maar heeft nu Port Said als volgende bestemming, waar het vandaag in de late namiddag verwacht wordt.

Geen spoor

Het ziet ernaar uit dat de Japanse eigenaar van het schip, Shoei Kisen, het schip volledig leeg naar Azië laat terugkeren. Het feit dat de bemanning van het schip niet ‘Suez’, maar ‘Port Said’ als bestemming heeft genoemd in het AIS-signaal, laat ook nog de mogelijkheid open dat het megamaxschip opnieuw in die Egyptische haven zal afmeren.

Evergreen rekent er in alle geval niet op om de ‘Ever Given’ op korte termijn terug te kunnen inzetten. Er is namelijk geen spoor van het schip te vinden in de vaarschema’s van de CEM en CES Services tussen de Far East en Noord-Europa, waarin alle andere schepen van dezelfde G-klasse (zie foto) varen.

Stefan Verberckmoes