Bekendste containerschip ter wereld op kerstdag in Antwerpen (+video)

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes
De 'Ever Given' (20.388 teu) voer op 21 augustus leeg door het Suezkanaal richting China
De ‘Ever Given’ (20.388 teu) voer op 21 augustus leeg door het Suezkanaal richting China © Suez Canal Authority

Het containerschip ‘Ever Given’ zet momenteel koers naar Qingdao om daar hersteld te worden. Medio november moet de containerreus terug in de vaart komen voor Evergreens CES Service, waarvoor Antwerpen de eerste Noord-Europese loshaven is.

Eind maart werd de ‘Ever Given’ (20.388 teu) het bekendste containerschip ter wereld, omdat het in het Suezkanaal aan de grond liep en daardoor bijna een week lang alle scheepvaartverkeer tussen de Rode Zee en het Middellandse Zeegebied blokkeerde. Daarop volgde een lange juridische strijd tussen de Suez Canal Authority en de Japanse eigenaar van het schip, Shoei Kisen. De ‘Ever Given’ werd vastgehouden tot begin juli.

Nadat de Europese lading met bijna vier maanden vertraging in Rotterdam en Felixstowe kon worden gelost, keerde het onder Panamese vlag varende containerschip helemaal leeg terug naar Azië. Vorige zaterdag voer het megamaxschip opnieuw door het Suezkanaal. Daarbij werd niets aan het toeval overgelaten. Zowel over de boeg als op het achterschip hingen twee sleepkabels klaar zodat sleepboten indien nodig zich meteen zouden kunnen vastmaken (zie video).

Snelheidslimiet

De ‘Ever Given’ vaart nu aan zo’n snelheid van gemiddeld twaalf knopen naar de Noord-Chinese haven Qingdao. Het schip wordt daar op 17 september verwacht. De containerreus houdt al sinds het vertrek uit Felixstowe op 5 augustus die snelheid aan, wat doet vermoeden dat die limiet door de classificatiemaatschappij werd opgelegd.

In Qingdao zijn er voldoende grote droogdokken waar de megamax geïnspecteerd en hersteld kan worden. Daarvoor wordt voorlopig een periode van zo’n twee maanden uitgetrokken, want Evergreen heeft de ‘Ever Given’ zopas alweer ingepland voor de afvaart van de CES Service op 15 november uit Xingang (Tianjin).

Antwerp Gateway

De CES Service – ook gekend als NEU7-loop van de Ocean Alliance – verbindt Xingang, Ningbo, Shanghai, Yantian, Singapore en Colombo met de Europese havens Piraeus, Antwerpen, Hamburg en Rotterdam. Volgens de laatste vaarschema’s wordt de ‘Ever Given’ op 24 december bij Antwerp Gateway verwacht en vertrekt het beruchte schip op 26 december naar Hamburg.

Evergreen zet in de CES Service hoofdzakelijk schepen met een capaciteit van zo’n 14.000 teu in. Nu de Taiwanese rederij schepen van de nieuwe A-klasse (23.992 teu) inschakelt in de CEM Service tussen de Far East en Europa, zullen meer boten van de G-klasse doorschuiven naar de CES Service. In december mag Antwerp Gateway ook de ‘Ever Gifted’ en ‘Ever Govern’ op bezoek verwachten.

Stefan Verberckmoes