Serco in polepositie voor onderhoud marineschepen met overname Clemaco

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
Benny Blondé (Clemaco) en Koen Erard (Serco Belgium)
Benny Blondé (Clemaco) en Koen Erard (Serco Belgium) © RJ

Serco Belgium nam Clemaco over met 150 mensen, het private onderhoudsbedrijf voor schepen op de Marinebasis in Zeebrugge. Daarmee zet het bedrijf zich in polepositie voor het onderhoudscontract voor de nieuwe mijnenbestrijdingsvloot.

Clemaco – de afkorting van Cleaning and Maintenance Company – is sinds 1964 partner van de Belgische Zeemacht. Het bedrijf werd opgericht door de in 2011 overleden Oostendse ondernemer Willy Verdonck. Hij was een rasechte zakenman die Thermae Palace, de casino’s van Oostende, Spa en Chaudfontaine en tal van internationale ondernemingen – vooral in Afrika – in portefeuille had. “Het is de enige overgebleven onderneming van de familie Verdonck. Tot nu werd Clemaco geleid door Willy’s zoon Frank maar bij gebrek aan een opvolger keken we uit naar een overnemer”, zegt algemeen directeur Benny Blondé (66).

Zowat 90% van de 11,3 miljoen euro omzet (2019) betreft het onderhoud op de Marinebasis in Zeebrugge van de gezamenlijke Belgische en Nederlandse mijnenbestrijdingsvloot. Ondanks een daling van de omzet tot 8,3 miljoen euro wegens coronasluiting van de ateliers in 2020, haalde het bedrijf nog een gezonde winst van 0,57 miljoen euro.

Ijsbrekers en onderzeeërs

Na grondige afweging heeft de familie Verdonck Clemaco overgelaten aan Serco Belgium, behorend tot de Britse, internationale dienstengroep voor overheden en openbare instellingen Serco. “Serco exploiteert en onderhoudt duizend schepen van de Marines van onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië op meer dan dertig locaties. Dat gaat van de nieuwste generatie ijsbrekers tot de meest complexe onderzeeërs”, zegt Koen Erard (60), contract director van Serco Belgium.

Serco telt bijna zestigduizend medewerkers in Europa, Noord-Amerika, het Midden-Oosten, Azië en het gebied van de Stille Oceaan. Zij werken voor defensie en ruimtevaart, justitie en immigratie, vervoer, gezondheidszorg en diensten aan de burger.

Kleinzoon Churchill

De directie en 150 medewerkers van Clemaco blijven op post. Zij vormen een grote versterking voor de huidige 200 mensen van Serco België, die diensten leveren aan Defensie, Europese instellingen en internationale organisaties.

“We kijken zelfs uit naar extra mensen met kennis en interesse voor technologie en digitalisering. De gaminggeneratie is dus zeer welkom. We investeren heel veel in opleiding, training en persoonlijke ontwikkeling. Dat is een stokpaardje van de CEO van onze groep Rupert Soames. Hij is een kleinzoon van Winston Churchill, de Britse minister van Marine in de Eerste Wereldoorlog en legendarische premier in de Tweede Wereldoorlog”, zegt Erard.

Grote aanbesteding op komst

De krachtenbundeling met Clemaco plaatst Serco in een polepositie voor de aanbesteding van het onderhoud van de nieuwe Belgisch-Nederlandse mijnenbestrijdingsvloot. Die twaalf schepen met bijhorende onbemande vaartuigjes komen vanaf 2024 een voor een in dienst. Het winnende consortium rond de Franse scheepsbouwer Naval en elektronicafabrikant ECA zal het onderhoud in Zeebrugge laten plaatsvinden.

“Ons huidig contract loopt eind 2023 af. Nu we zekerheid hebben over de continuïteit van ons bedrijf, kunnen we ons voorbereiden op de aanbesteding voor het nieuwe onderhoudscontract. De precieze taakverdeling is nog niet bekend”, zegt Blondé. Tot het consortium van Naval en ECA behoren in Zeebrugge ook scheepsatelier Flanders Ship Repair en lierenbouwer Brusselle Carral Marine.

Roel Jacobus