Nieuwe binnenvaartterminal Bergen op Zoom opent eind 2022

Nieuws, Scheepvaart
Adrie Boxmeer
BTT opent met steun EU nieuwe terminal in Bergen op Zoom
BTT opent met steun EU nieuwe terminal in Bergen op Zoom © BTT

BTT Multimodal Container Solutions neemt eind 2022 in Bergen op Zoom een nieuwe binnenvaartterminal in gebruik. Die zal deel uitmaken van de West-Brabant Corridor met een volume van ruim 500.000 teu per jaar. De EU subsidieert met 750.000 euro.

De Europese Unie geeft de subsidie in het kader van de Connecting Europe Facility. Volgens de initiatiefnemers bevestigt de EU met de subsidie het belang van een goede infrastructuur voor containervervoer over water. De terminal moet in de Theodorushaven komen. De gemeente Bergen op Zoom heeft onlangs die haven voor 30 miljoen euro gerenoveerd.

West-Brabant Corridor

De nieuwe terminal wordt aangesloten op het netwerk van de West-Brabant Corridor (WBC) waarin nu de containerstromen tussen Moerdijk, Oosterhout en Tilburg worden gebundeld van en naar de haven van Rotterdam. Gelegen aan het Rijn-Scheldekanaal is Bergen op Zoom volgens BTT een ideale locatie voor de verwachte groei in het internationale containervervoer tussen Antwerpen en Rotterdam. BTT wil in het derde kwartaal een haalbaarheidsstudie afronden. Aansluitend start de bouw, met een geplande ingebruikname in het tweede kwartaal van 2022.

Adrie Boxmeer