Maritieme toppers steunen expo ‘Haven van de toekomst’ in Technopolis

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen
Expo 'Zeekracht' in Technopolis, Mechelen
Expo ‘Zeekracht’ in Technopolis, Mechelen © Jan De Nul

Port of Antwerp en verschillende topbedrijven uit de Belgische maritieme industrie zetten hun schouders onder de expo ‘Zeekracht’ in Technopolis. De expo wil de bezoeker een kijkje gunnen in de ‘haven van de toekomst.’

In het Mechelse wetenschapsmuseum Technopolis opent aanstaande zaterdag 3 juli de expo ‘Zeekracht’, een tentoonstelling die focust op het wetenschappelijke en economische potentieel van de zee: de kust, de zeebodem, maar ook de ‘haven van de toekomst.’ Verschillende bedrijven uit de maritieme sector zetten hun schouders onder de futuristische expositie. ‘Zeekracht’ is de eerste expo in Technopolis die de toeschouwer in een immersieve digitale omgeving onderdompelt in een toekomst waar wetenschap en technologie centraal staan.

Toptechnologie

Via projecties en interactieve vloeren en wanden lijkt het alsof de bezoeker op de bodem van de zee wandelt. Ook de zeetechnologie komt aan bod: drijvende zonnepanelen, onderwaterboerderijen en bubbelgordijnen die bruinvissen beschermen tegen onderwaterlawaai. Technopolis en de verschillende partners  willen een toekomstverhaal vertellen “waarin wetenschap en innovatie de kracht van de zee optimaal benutten en haar tegelijk beschermen”. Daarbij komen thema’s aan bod zoals scheepvaart, hernieuwbare energie en voeding.

Voor ‘Zeekracht’ ging Technopolis in zee met Jan De Nul, CMB, DEME, Port of Antwerp, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, UGent, Vliz, Flux50 en Belgian Offshore Platform. Jan De Nul gaf zowel financiële als inhoudelijke ondersteuning, net zoals CMB, DEME, Port of Antwerp, KBIN en UGent. VLIZ, BOP & Flux50 waakten over de wetenschappelijke correctheid van de expo.

Waterbouwers

Julie De Nul, bestuurder van Jan De Nul Group, laat optekenen: “We hechten heel veel belang aan het begeleiden, opleiden en bijscholen van al onze medewerkers. Maar we kijken ook verder: we trekken dat door naar onze jeugd, want die biedt zich morgen aan op de arbeidsmarkt. Als wereldspeler zijn we continu op zoek naar enthousiaste mensen die met hart en ziel willen meewerken aan een sterk toekomstverhaal, aan de wereld van morgen – in een energieke samenwerking van mens en natuur, ondersteund door wetenschap en innovatie. We staan voor grote uitdagingen en willen met onze bijdrage aan deze leerrijke expo van Technopolis de bezoeker tonen waar wij waterbouwers voor staan. Duik mee in onze innovatieve realisaties en denkpistes om onze blauwe planeet duurzaam te wapenen voor de toekomst, voor u, voor ons en voor de generaties na ons.”

Blauwe economie

Stephane Berghmans, CEO Technopolis, voegt toe: “Zeekracht is de eerste expo in Technopolis waar je als het ware binnenwandelt in de toekomst en met eigen ogen kan zien en ervaren hoe we met wetenschap en innovatie die toekomst duurzamer kunnen maken. Dat was niet mogelijk geweest zonder de financiële en inhoudelijke bijdrage van onze partners, stuk voor stuk boegbeelden van innovatie in Vlaanderen. We hopen dat we samen heel wat kinderen en jongeren zullen inspireren om later bij te dragen aan onze zogenaamde “blauwe economie”. Zeg nu zelf, welke beroepen spreken nog meer tot de verbeelding dan zeebioloog, windmolenontwerper of zeewierboer? Wat ze ook kiezen later, onze boodschap is klaarhelder: de beste stuurlui voor onze toekomst staan niet allemaal aan wal. Iedereen kan én mag meewerken aan een betere wereld. Zeekracht sluit dan ook mooi aan bij het ambitieuze project De Blauwe Cluster.”

Michiel Leen