Haven Durban ligt stil door hevige rellen

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet

De Zuid-Afrikaanse haven van Durban ligt zo goed als stil door de aanhoudende rellen en plunderingen. Zowel rederijen MSC als Maersk hebben al laten weten dat ze hun operaties in de haven tijdelijk stilleggen.

De politieke onrust in Zuid-Afrika houdt aan. De activiteiten in de haven van Durban zijn hard geraakt nadat er in de provincie KwaZulu-Natal (KZN) in het weekend van 10-11 juli rellen zijn uitgebroken naar aanleiding van het gevangenschap van voormalig president Jacob Zuma. Protesten, blokkades, plunderingen en algemene wetteloosheid teisteren het land. Minstens 35 langeafstandstrucks en vrachtwagens zijn in brand gestoken en vernield op de hoofdwegen, waarbij de N3, de voornaamste snelweg van Durban naar Limpopo en Mpumalanga, en de N-2 in KZN het zwaarst werden getroffen. 

Maersk

Maersk Zuid-Afrika meldde het volgende: “De onrust op de N3 heeft indirect gevolgen voor onze activiteiten. Voor de veiligheid van onze medewerkers hebben we besloten om het vrachtverkeer, de koelhuizen en magazijnen in Durban te sluiten. De vaarschema’s ondervinden momenteel geen hinder, omdat de haven nog operationeel is. We blijven de situatie evalueren en zullen onze activiteiten hervatten zodra het weer veilig is.”

MSC

Ook MSC, de grootste containerrederij in Zuid-Afrika, zag zich gedwongen om het hoofdkantoor in Durban te sluiten. De operaties liggen sinds maandag 12 juli stil. “Bij MSC Logistics en MSC Depots in Durban is er een beperkte bezetting, maar door de verstoring is het zeer onwaarschijnlijk dat zij opnieuw volledig operationeel zullen worden,” aldus MSC. Klanten worden verzocht om alle oproepen bestemd voor MSC-kantoren in Durban, om te leiden naar de kantoren van het bedrijf in Kaapstad of Sandton. 

Eind juni 2021 startte Bolloré Logistics een wekelijkse LCL-dienst (less than container-load) tussen Antwerpen en Durban. Voor het zeetransport maakt Bolloré gebruik van verschillende rederijen. De impact op de Franse groep is nog niet bekend. 

Julie Desmet