‘Ever Given’ eindelijk aangekomen in haven Rotterdam (+video)

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
Containerschip 'Ever Given' vaart haven van Rotterdam binnen
Containerschip ‘Ever Given’ vaart haven van Rotterdam binnen © Jelle Gunneweg

De megamax ‘Ever Given’ liep vandaag in de vroege uren de haven van Rotterdam binnen. In totaal zullen er zo’n 9.000 containers bij ECT Delta Terminal in de Amazonehaven worden gelost. Daarna vaart het schip door naar de Engelse haven Felixstowe.

De ‘Ever Given’ blokkeerde op 23 maart 2021 bijna een week lang het Suezkanaal in Egypte. Daarna werd het schip nog eens ruim drie maanden vastgehouden door de Suez Canal Authority vanwege onenigheid over de schadevergoedingOp 7 juli kon de ‘Ever Given’ eindelijk zijn reis hervatten en kwam de megamax ruim vier maanden later dan gepland aan in de haven van Rotterdam. De opstopping zou de wereldeconomie zo’n 1 miljard dollar hebben gekost. 

9.000 containers

Volgens het Havenbedrijf Rotterdam vervoert het 400 meter lange schip zo’n 14.000 containers, waarvan 9.000 voor de Nederlandse markt. In de containers zitten onder meer IKEA-meubelen, zonnepanelen, vloerplanken, fietsonderdelen, motoren, chemische vloeistoffen en koelcontainers met groenten en fruit. Die lading zal eerst worden gecheckt. Ook volgt een inspectie van eventuele schade aan de containers. Eigenaren kunnen de lading weigeren, maar niet zonder kost. 

Averij

De Japanse scheepseigenaar Shoei Kisen Kaisha heeft averij-grosse ingeroepen (beter bekend onder de engelse term ‘general average’). Hiermee maakt de eigenaar de verladers medeverantwoordelijk voor de bergingskosten van het schip. Wie daarvoor niet verzekerd is, moet 25% van de ladingwaarde vooraf betalen, ook als verladers de lading weigeren. 

Rogier Spoel, beleidsadviseur Zeevracht bij Evofenedex, meldde aan Nieuwsblad Transport dat een deel van de gedupeerde verladers samen een front vormt en een collectieve claim zal indienen voor de geleden schade. De jurist die ook heeft onderhandeld met de Autoriteit van het Suezkanaal (SCA), zal volgens Spoel ook degene zijn die die claims zal afhandelen.Volgens persbureau Bloomberg kan de rederij Evergreen nog duizenden rechtszaken van klanten verwachten, een proces dat nog jaren in beslag zal nemen.

Uit vaarschema

De ‘Ever Given’ blijft tot 3 augustus aangemeerd aan de kade van stuwadoor ECT Delta Terminal. Daarna wordt het schip verplaatst naar ECT Euromax Terminal, waar het tot 4 augustus blijft liggen. Ook de lading voor Hamburg wordt gelost in Rotterdam. Het kleine zeeschip ‘Ever Utile’ (5.364 teu) zal de containers bij ECT oppikken en naar Hamburg vervoeren. Van 8 tot 10 augustus wordt de ‘Ever Given’ verwacht in de Engelse haven Felixstowe. Daar zal het schip, nadat de laatste containers zijn gelost, uit het vaarschema worden gehaald en gaat het voor inspectie naar het droogdok voor het zijn terugreis inzet naar Azië. 

Onderstaand ziet u beelden van de aankomst van de ‘Ever Given’ in de haven van Rotterdam.

Julie Desmet