Dode walvis in Terneuzen uit water gevist

Nieuws, Scheepvaart
Adrie Boxmeer
De dode walvis op de kade in Terneuzen
De dode walvis op de kade in Terneuzen © HV Zeeland

In de Westbuitenhaven in Terneuzen is deze dinsdagochtend een 15 meter lange dode walvis gevonden. Het dier is waarschijnlijk op zee door een onder Panamese vlag varend schip aangevaren en vervolgens op de boeg mee naar Terneuzen gesleept.

Het schip ‘Muharrem Dadayli’ was onderweg van Bandirma in Turkije naar Terneuzen. Waarschijnlijk is het dier vanmorgen in de sluizen van de bulb (de bolle onderkant van de boeg in het water) gevallen en door de stroming het Kanaal Gent-Terneuzen ingedreven. De dode walvis is inmiddels op de kade getakeld.

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Naturalis (onderzoekscentrum voor biodiversiteit in Leiden) zullen het dier onderzoeken om de doodsoorzaak te achterhalen. Enkele jaren geleden werd in de Sloehaven in Vlissingen-Oost ook al eens een dode walvis gevonden op de bulbsteven van een binnenvarend schip.

Adrie Boxmeer