MSC-vloot overschrijdt kaap van vier miljoen teu

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes
De 'MSC Isabella' van 23.656 teu
De ‘MSC Isabella’ van 23.656 teu © Stefan Verberckmoes

De Zwitserse rederij MSC heeft deze week verschillende tweedehandsschepen aan de vloot toegevoegd, zodat de totale vlootcapaciteit nu 4.016.034 teu bedraagt. De rederij uit Genève breidde de vloot dit jaar al met 4,1% uit.

Sinds januari heeft MSC al ruim 160.000 slots aan de vloot toegevoegd. Het verschil in capaciteit met marktleider Maersk bedraagt momenteel nog maar een dikke 100.000 teu. De Deense marktleider Maesk heeft de vloot dit jaar niet uitgebreid (-0,5%) en controleert nu een capaciteit van 4,12 miljoen teu.

Omdat MSC de komende maanden nog vier megamaxschepen van 23.656 teu (zie foto) in de vaart zal nemen en de rederij sowieso het grootste orderboek van alle carriers heeft, zal het niet lang meer duren vooraleer MSC zoals eerder voorspeld de nieuwe nummer één in de lijnvaart zal worden en dat een hele tijd zal blijven.

Tweedehands

Dat dit nog sneller gebeurt dan verwacht, heeft te maken met het grote aantal tweedehandsschepen dat de door de Italiaan Gianluigi Aponte opgerichte rederij heeft gekocht. Volgens de Franse databank Alphaliner gaat het om 49 schepen sinds augustus vorig jaar.

Deze week werden drie tweedehands aangekochte schepen voor de rede van Singapore aan MSC overgedragen. De ‘Symi I’ van 9.034 teu, die de voorbije vier jaar in charter voor Hapag-Lloyd voer, werd onmiddellijk omgedoopt tot ‘MSC Sofia Paz’ en zet inmiddels koers naar de Noord-Chinese haven Qingdao. Daar zal het de vloot van de Falcon Service tussen het Verre en Midden-Oosten vervoegen.

19.183 extra slots

De vorige eigenaar, International Maritime Enterprises, verkocht ook het zusterschip ‘Skyros’ aan MSC. Ook dat schip is na een charter van vier jaar aan Hapag-Lloyd in Singapore aangekomen, waar het herdoopt werd tot ‘MSC Alina’.

Het derde schip dat deze week in Singapore van eigenaar wisselde, is de kleinere ‘Meratus Minahasa’ van 1.115 teu, dat intussen de nieuwe naam ‘MSC Dhantia’ kreeg. De drie schepen zijn samen goed voor 19.183 teu en het zijn die slots die de totale vlootcapaciteit van MSC dus boven de vier miljoen teu hebben doen stijgen.

Stefan Verberckmoes