HMM onderzoekt cyberaanval: “Geen impact op operaties”

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen
De 'HMM Nuri' van 16.010 teu in Busan
De ‘HMM Nuri’ van 16.010 teu in Busan © HMM

De Koreaanse rederij HMM onderzoekt een cyberaanval die eind vorige week haar mailsystemen trof. Volgens de rederij is er geen impact op haar commerciële en operationele activiteiten. Antwerpen is intussen weer gewoon per mail bereikbaar.

De cyberaanval kwam tijdens het weekend aan het licht, nadat problemen waren opgedoken met het mailsysteem van de rederij. Volgens HMM konden geen informatie- of datalekken worden vastgesteld. De Antwerpse afdeling van de rederij is inmiddels ook weer gewoon per mail bereikbaar. 

Telefoon

Evenwel geldt voor de gebieden buiten Europa en de VS dat het systeem geïmpacteerd blijft. Klanten die vragen stelden via mail, wordt aangeraden om hun lokale HMM-vertegenwoordiging per telefoon te contacteren. 

Cloud

De rederij benadrukt dat haar andere, cloud-based, computersystemen volledig operationeel zijn. De e-businessplatformen draaien volgens HMM normaal. “Het e-mailsysteem wordt gradueel weer opgestart, ons IT-planningteam zet het onderzoek voort om verdere veiligheidsproblemen te voorkomen. HMM zal uitgebreide veiligheidschecks invoeren en beschermende maatregelen nemen”, laat de rederij weten. 

Michiel Leen