AET geeft eerste spadesteek multilevel parkeergarage

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen
Eerste spadesteek van de multilevel parkeergarage bij AET
Eerste spadesteek van de multilevel parkeergarage bij AET © Michiel Leen

Bij terminaluitbater Antwerp Euroterminal (AET) werd deze dinsdagmiddag de eerste spadesteek gegeven van de nieuwe multilevel parkeergarage op Kaai 1333. “AET kiest voor verticale groei”, zegt managing director Yves De Lariviere.

Antwerp Euroterminal (AET) begint aan de bouw van de grootste ‘single unit’-parkeertoren van België. Op de terminal in Verrebroek werd vanmiddag, in aanwezigheid van onder andere Antwerps havenschepen Annick De Ridder en vertegenwoordigers van de Grimaldigroep, de eerste spadesteek gegeven van wat op een jaar tijd moet uitgroeien tot een parkeertoren van zeven verdiepingen, in een eerste fase goed voor de stockage van 9.700 wagens. 

Groeien in hoogte

“Doordat een horizontale uitbreiding van de terreinen momenteel niet mogelijk is, trekt AET de kaart van verticale groei of ‘inbreiding’ en zal het bedrijf bijkomende stockagezone creëren door het bouwen van een multilevel parkeergarage op de bestaande terreinen van de terminal”, laat De Lariviere optekenen. In Zeebrugge, zo bleek gisteren tijdens de Flows Haventop, wordt in dezelfde richting gedacht voor de auto-opslag op de ICO-terminal. Op een werkelijke oppervlakte van 25.000 m2 kan zo de capaciteit van 170.000 m2 opslagruimte worden aangeboord, maakt AET zich sterk. 

Volgens AET gaat het hier om een duurzaam project, aangezien geen extra grondoppervlakte moet worden aangeboord. Het gebouw vormt ook een schakel in de eigen elektriciteitsvoorziening en -opslag, met een gebouw van 3,5 megawatt aan zonnepanelen op het dak. Die groene stroom zal onder andere worden aangewend voor het opladen van elektrische voertuigen en mogelijks gebruikt worden voor het voorzien van walstroom voor schepen. De eerste Grimaldischepen die hiertoe uitgerust worden, zullen vanaf 2023 Antwerpen aanlopen.

Cordeel en Naessens

Voor de bouw van de multilevel parkeergarage vertrouwt AET op een tijdelijke maatschap van Industriebouwers Cordeel en Naessens. De totale duurtijd van dit bouwproject zal een jaar belopen. Op uitdrukkelijke vraag van de bouwheer werd voor de fundering geopteerd voor trillingsvrije grondverdringende schroefpalen in plaats van de gebruikelijke hijpalen. Die keuze werd bewust gemaakt om geluidsoverlast voor omwonenden te beperken. Na afwerking zal het gebouw op elk verdiep datacoverage hebben, wat belangrijk om operaties binnen het gebouw op te volgen en de mogelijkheid zal geven om updates door te voeren van de software van de voertuigen die in het gebouw gestockeerd zullen worden.

Antwerps havenschepen Annick De Ridder verwelkomt het nieuwe project. “Duurzame groei is nodig voor het draagvlak van onze havenactiviteiten. We danken de Italiaanse stakeholders voor hun vertrouwen in de haven van Antwerpen.”

Michiel Leen