Telex: Citroën Ami, Liefkenshoektunnel, Finnlines, Oosterweel en drugs

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen
De vrachtversie van de elektrische Citroën AMI
De vrachtversie van de elektrische Citroën AMI © Citroën

Citroën lanceert een elektrische minibestelwagen, de Liefkenshoektunnel gaat vanavond dicht, Finnlines leed omzetverlies in het eerste kwartaal, Oosterweel krijgt een eigen journaal en Brussels Airport krijgt subsidies om duurzamer te worden.

MY AMI CARGO –

Een blikvanger (zie foto) is het zeker. Citroën brengt een minibestelwagenversie van zijn elektrisch stadsvoertuig MY AMI op de markt. De passagiersstoel is vervangen door een laadruimte van 260 liter (uitbreidbaar tot 400 liter). Het nuttig laadvermogen is 140 kg. De MY AMI Cargo, die vanaf 16 jaar met een AM (bromfiets) rijbewijs mag bestuurd worden, heeft een bereik van 75 km en een maximumsnelheid van 45 km/u. De batterij wordt via een standaard stopcontact in drie uur volledig opgeladen. Het voertuig is ultracompact: 2,41 m lang, 1,39 m breed et 1,52 m hoog. In Frankrijk wordt de cargoversie vanaf juni verkocht met een prijskaartje van 7.390 euro. (PhVDo)

DRUGSCONTAINERS –

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft een tiental beklaagden veroordeeld voor onder meer invoer van drugs, zo meldt het persagentschap Belga. Ze waren via een corrupte medewerker van een rederij aan de pincodes van de containers met drugs geraakt. Via frauduleuze e-mailaccounts werden valse transportopdrachten met de pincodes doorgestuurd om de containers op te halen. In totaal werden zo zes containers opgehaald op kaai 1700. Een partij van 471 kilo cocaïne kon onderschept worden. Hoeveel drugs er in totaal werden ingevoerd, is niet duidelijk. De beklaagden kregen celstraffen van drie tot zes jaar. (KH)

FINNLINES –

In het eerste kwartaal van dit jaar is de omzet van rederij Finnlines met 5% gedaald tot 124,12 miljoen euro in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De daling is het gevolg van de coronacrisis die in het eerste kwartaal van vorig jaar nog niet voelbaar was. Alleen al de inkomsten uit passagiersvervoer liepen in de eerste maanden van dit jaar met 2,7 miljoen euro terug als gevolg van het reisverbod. Ook de lage bunkertoeslagen hadden een negatieve impact op de omzet. Door een aantal efficiëntiemaatregelen kon de rederij de impact op de ebitda beperken. Die daalde van 38,2 miljoen euro naar 30,3 miljoen euro. In het eerste kwartaal vervoerde Finnlines 187.000 vrachteenheden, 44.000 auto’s en 101.000 passagiers. De rederij heeft momenteel drie nieuwe duurzame roroschepen in aanbouw, waarvan het eerste eind dit jaar, begin 2022 in de vaart komt. (KH)

MOTRAC –

De grootste officiële distributeur en systeempartner van Linde Hydraulics in de Benelux en Duitsland, Motrac, lanceert een eigen webshop voor hydraulische componenten. Het bedrijf heeft een filiaal in Antwerpen dat onder meer Linde heftrucks en Tennant schoonmaaktoestellen verkoopt en verhuurt. Naast pompen, motoren en originele reserveonderdelen zullen via de webshop ook filters, filterelementen, kleine hydraulische onderdelen en slijtageonderdelen aangeboden worden. Bestellen kan 24 uur per dag. De meeste producten kunnen uit voorraad geleverd worden. (KH)

CHINA –

De buitenlandse handel van China is vorige maand fors gegroeid, zo meldt het persagentschap Belga. Uit douanecijfers blijkt dat het handelsvolume omgerekend in dollar 32,3% hoger lag in vergelijking met april vorig jaar. De stijging is hoger dan verwacht. De import groeide met 43,12 %. De forse toename wordt enerzijds verklaard door de zwakke cijfers in het coronajaar 2020 en anderzijds door de forse groei van de grondstofprijzen, een herstel van de Chinese binnenlandse vraag en een sterke munt. (KH)

OOSTERWEELJOURNAAL –

Met O Nieuws krijgt de Oosterweelverbinding vanaf vandaag 7 mei een eigen maandelijks journaal op het Oosterweel YouTube-kanaal. In een maandelijkse update worden informatieve reportages en uitzonderlijke nieuwsupdates aangeboden. Tijdens de eerste aflevering die nu al online staat, worden in primeur beelden vanuit de bouwput van de Scheldetunnel in Zeebrugge getoond. Er staat ook een sensibiliseringsfilmpje op om veilig langs de Oosterweelwerf te rijden. Influencer Anneleen Debaveye licht een tipje van de sluier over de plannen met Generatie O, jongeren van vandaag die de gebruikers van morgen van de Oosterweelverbinding zullen worden. Verder biedt het journaal nog een overzicht van allerlei kleine en grote verhalen op en rond de werf. (KH)

BRUSSELS AIRPORT –

Het Stargate-dossier van Brussels Airport kreeg van de Europese Commissie 24,8 miljoen euro subsidies. Met dit project wil Brussels Airport de transitie naar een duurzame en koolstofvrije luchthaven versneld realiseren en groene luchthavens creëren als multimodale hubs voor duurzame en slimme mobiliteit. Het consortium van 21 partners is onder meer van plan om een 3D-model voor luchthavens te ontwikkelen, dat energiestromen en operationele processen in kaart brengt. (MDV)

LIEFKENSHOEKTUNNEL –

In de Liefkenshoektunnel wordt op vrijdag 7 mei 2021 vanaf 21.00 uur tot zaterdag 8 mei 2021 05.00 uur een grote veiligheidsoefening uitgevoerd in samenwerking met verschillende hulpdiensten. Hierdoor zal de tunnel tijdens voormelde periode in beide richtingen volledig worden afgesloten voor alle verkeer. (ML)