Hapag-Lloyd boekt miljardenwinst in eerste kwartaal 2021

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
'Sofia Express'
‘Sofia Express’ © Hapag-Lloyd

Hapag-Lloyd heeft het eerste kwartaal van 2021 afgesloten met een nettowinst van 1,6 miljard euro. In dezelfde periode van 2020 bedroeg die ‘slechts’ 469 miljoen euro. De rederij zag de omzet met ongeveer 33% stijgen tot ruwweg 4,1 miljard euro. 

“Dankzij de sterke vraag naar containervervoer hebben we geprofiteerd van betere vrachttarieven, vooral op de spotmarkt”, meldt Rolf Habben Jansen, CEO van Hapag-Lloyd. “Bovendien zijn de bunkerprijzen lager uitgevallen dan in 2020. Als resultaat hebben we het eerste kwartaal afgesloten met zeer positieve cijfers en kijken we terug naar een solide start van het jaar.”

De vrachtprijzen stegen met ongeveer 38% tot 1.509 dollar per teu vergeleken met de tarieven in het eerste kwartaal van 2020. 

Door de vraaggerelateerde congestie van de haven- en achterlandinfrastructuur en het daaruit voortvloeiende tekort aan beschikbare schepen en containers lag het transportvolume met 3 miljoen teu wel net iets onder het niveau van het eerste kwartaal in 2020. Toen vervoerde de rederij zo’n 3,1 miljoen teu wereldwijd.

Hapag-Lloyd verwacht dat de winsttendens in het tweede kwartaal van 2021 zal aanhouden en de trafiek zich geleidelijk zal normaliseren in de tweede helft van het jaar.

Julie Desmet