Evergreen neemt in juli ’s werelds grootste containerschip in dienst

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes
De 'Ever Ace' aan de afwerkkade bij Samsung Heavy Industries
De ‘Ever Ace’ aan de afwerkkade bij Samsung Heavy Industries © Vladimir Tonic

De Taiwanese rederij Evergreen zal op 30 juli een nieuw recordschip in dienst nemen in de CEM Service tussen het Verre Oosten en Europa. Met een capaciteit van 23.992 teu is de ‘Ever Ace’ net ietsje groter dan HMM’s grootste schepen.

De Zuid-Koreaanse rederij HMM heeft met de ‘HMM Algeciras’ en haar zes zusterschepen van 23.964 teu nog het grootste containerschip ter wereld in dienst. Volgens Evergreen wordt de nieuwe ‘Ever Ace’ net ietsje groter. Deze 240.200 dwt metende nieuwbouw zou nog 28 teu meer kunnen meenemen dan de 232.606 dwt metende ‘HMM Algeciras’.

De ‘Ever Ace’ werd intussen al uitgedokt bij Samsung Heavy Industries (zie foto) en valt op door een voor Evergreen nieuwe lichtgroene rompkleur. Het is het eerste schip uit een reeks van zes zusterschepen. De oplevering van het tweede schip, de ‘Ever Act’, is voorlopig voorzien voor 10 september.

ECT Delta South

Samen met nog vier andere megamaxschepen van 23.888 teu die Evergreen in China in aanbouw heeft, zijn deze nieuwe containerreuzen bestemd voor de CEM Service van de Taiwanese rederij tussen het Verre Oosten en Noord-Europa. Deze Far East loop maakt als NEU6-dienst deel uit van het aanbod van de Ocean Alliance op dit vaargebied.

De ‘Ever Ace’ zal op 30 juli in Qingdao aan de maidentrip beginnen en daarna bijladen in Shanghai, Ningbo, Taipei, Kaohsiung, Yantian en Tanjung Pelepas. De eerste loshaven in Europa is Rotterdam, waar het recordschip op 1 september aan de ECT Delta South Terminal verwacht wordt. Ook Felixstowe en Hamburg zullen ’s werelds grootste containerschip in september mogen verwelkomen.

Doorschuiven

De schepen van Evergreens nieuwe A-klasse zullen in de CEM Service schepen van de G-klasse (20.388 teu) vervangen, die dan a priori zullen doorschuiven naar de CES Service (of NEU7) op hetzelfde vaargebied. Voor deze dienst is Antwerpen de eerste Noord-Europese loshaven. In deze CES Service varen momenteel tien schepen met een capaciteit van 13.808 tot 14.424 teu. Op 21 juni zal ook de ‘Ever Golden’ (20.388 teu) als elfde schip de vloot van de CES-dienst versterken.

Stefan Verberckmoes