Beroep tegen beslag ‘Ever Given’ afgewezen: schip blijft liggen

Nieuws, Scheepvaart
Philippe Van Dijck
De 'Ever Given' (20.388 teu) blokkeert het Suezkanaal
De ‘Ever Given’ (20.388 teu) blokkeert het Suezkanaal © Instagram/ Julianne Cona

Een Egyptische rechtbank heeft het beroep van de verzekeraar tegen het beslag afgewezen. De enige mogelijkheid om het schip met ruim 18.000 containers aan boord vrij te krijgen, is via een akkoord tussen de verzekeraar en de Egyptische autoriteiten.

Na de succesvolle berging ligt de ‘Ever Given’ nog altijd in The Great Bitter Lake, een breder stuk van het Suezkanaal. Het schip werd op 15 april 2021 in beslag genomen op verzoek van de Egyptische autoriteiten. Zij hoopten de verzekeraars en eigenaar van de ‘Ever Given’ op die manier onder druk te zetten om akkoord te gaan met een minnelijke regeling.

De verzekeraar ging in beroep tegen de beslissing tot bewarend beslag. Het beroep tegen deze beslissing werd vandaag afgewezen door de Egyptische beroepsrechter.

Onderhandelingen onder hoogspanning

Met deze beslissing stijgt de druk op de eigenaar en de verzekeraar om akkoord te gaan met de hoge eisen van de Egyptische autoriteiten. Enkele weken geleden bleek dat de autoriteiten ongeveer 916 miljoen dollar eisen, waarvan een derde voor ‘reputatieschade’. Het is vooral met dit onderdeel dat de verzekeraar en de eigenaar van de ‘Ever Given’ het moeilijk hebben. De onderhandelingen kunnen nog weken of maanden aanslepen.

Bemanning nog altijd aan boord

Inmiddels hebben twee van de ongeveer vijfentwintig bemanningsleden het schip kunnen verlaten wegens dringende persoonlijke redenen. De Egyptische autoriteiten ontkennen dat ze de bemanning gijzelen en hebben aangegeven dat ze een wissel van de bemanning niet zullen tegenhouden, zo lang er bemanning aan boord is om het schip operationeel te houden.

Philippe Van Dijck