Acht COVID-besmettingen op ‘MSC Kayla’ in Antwerpse Kanaaldok

Nieuws, Scheepvaart
Bart Timperman
MPET Deuganckdok
MPET Deuganckdok © Herman Croenen

Aan boord van het containerschip ‘MSC Kayla’ zijn acht bemanningsleden positief getest op COVID-19. Alle besmette personen zijn aan land in quarantaine geplaatst. Het schip kwam vanuit Bremerhaven naar MPET en ligt nu in het Kanaaldok.

De ‘MSC Kayla’ kwam dinsdag 11 mei aan bij MPET aan Kaai 1742 in het Deurganckdok. Het schip kwam van Bremerhaven. Daarna vertoonden meerdere bemanningsleden ziektesymptomen. Na testen bleken acht mensen positief. Het is nog niet bekend om welke variant van COVID-19 het hier gaat.

Het schip voer tot voor kort nog in charter voor Maersk in de Baltic als ‘Bomar Valour’. MSC kocht het tweedehands aan en heeft het deze maand omgedoopt tot ‘MSC Kayla’. Het schip van 1.683 teu was ingepland in de Baltic Loop 1 Service vanuit Antwerpen naar Hamburg en Gdynia (met terugkeer naar Antwerpen via Londen Gateway en/of Le Havre). 

Intussen werd het schip verplaatst van bij MPET naar het Kanaaldok achter de sluizen op rechteroever. Voorlopig moest niemand naar het ziekenhuis. De besmette crewleden zijn door het Zorgbedrijf Antwerpen aan land in quarantaine geplaatst. Ook voor eerdere besmettingen werd het Zorgbedrijf ingeschakeld.

CMB-tanker

Het Antwerpse stadbestuur maakte woensdag bekend dat het Zorgbedrijf sinds zondag 9 mei de Indiase scheepsbemanning van de CMB-tanker Bochem Brussels opvangt. De bemanningsleden van de tanker die positief testten op het coronavirus, verblijven in het voormalige PVT (psychiatrisch verzorgingstehuis) bij woonzorgcentrum Sint Anna, volledig afgescheiden van de andere afdelingen van het woonzorgcentrum. De maatregel kwam er omdat, omwille van de vrees voor de Indiase variant, de 23 bemanningsleden van het schip niet in quarantaine konden op hotel.

Agentschap Zorg en Gezondheid stelde daarop de vraag om hen op te vangen aan Zorgbedrijf Antwerpen, actor in de gemeentelijke rampenplanning. Na overleg met de Antwerpse rampencoördinator werd een leegstaande afdeling bij woonzorgcentrum Sint Anna geschikt bevonden. De afdeling is volledig afgesloten van de andere bewoners van het woonzorgcentrum en heeft een aparte ingang.

De Indiase bemanning stelt het volgens de mededeling van de stad Antwerpen goed. “Momenteel verblijven nog twee van hen in het ziekenhuis. De achttien bemanningsleden die in het woonzorgcentrum verblijven, hebben elk een eigen kamer met televisie en internet. Eten krijgen ze via de rederij omdat dat specifiek op hun noden is afgestemd. De bemanningsleden worden dagelijks medisch opgevolgd door een arts en verpleegkundigen van het woonzorgcentrum en regelmatig opnieuw getest. Zo konden drie van hen die negatief testten al verhuizen naar een hotel om daar verder hun quarantaine uit te zitten. Ook al het betrokken personeel wordt regelmatig getest.”

Bart Timperman