Wereldcongres IAPH strikt CEO’s grootste containerrederijen

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
Patrick Verhoeven
Patrick Verhoeven © ECSA

Søren Toft, Rodolphe Saadé en Rolf Habben Jansen, CEO’s van ’s werelds grootste rederijen, zijn gastsprekers op de jaarlijkse IAPH World Ports Conference in Antwerpen. Managing director Patrick Verhoeven spreekt over “het mooiste programma ooit”.

Søren Toft, CEO van MSC, Rolf Habben Jansen, CEO van Hapag-Lloyd en Rodolphe Saadé, CEO van CMA CGM hebben toegestemd om hun visie te delen op de IAPH World Ports Conference. 

“We houden een speciale sessie rond de ontwikkeling en het toekomstperspectief van de Afrikaanse havens”, vertelt Patrick Verhoeven, managing director van de International Association of Ports and Harbours (IAPH). “Na de overname van NileDutch door Hapag-Lloyd, hebben we hen gecontacteerd en aangekaart dat het een mooie gelegenheid zou zijn om over dit thema te spreken. Hapag-Lloyd heeft daar positief op geantwoord.”

Ene versterkt andere

“De gesprekken met Søren Toft zijn vooral verlopen via Port of Antwerp”, gaat hij verder. “In dezelfde week dat we onze conferentie houden, vindt ook de ‘Port Authorities Roundtable’ plaats, de jaarlijkse bijeenkomst van de grootste havens ter wereld. Toft zal hier ook aanwezig zijn. Het ene versterkt het andere.”

Toft zal vooral de klemtoon leggen op de energietransitie, vermoedt Verhoeven. “Hij is de voortrekker geweest van de ‘Getting to Zero Coalition’ in zijn vorige rol bij Maersk, maar ik sluit niet uit dat hij ook andere onderwerpen aanhaalt. We geven de CEO’s de vrijheid om hun sessies in te vullen.”

Saadé

Saadé zal zich vooral toeleggen op het algemene thema van de conferentie: ‘Changing of the Guard’. “Dat gaat vooral over de veranderingen in onze sector, deels geopolitiek en de terugkeer van de VS in de klimaatdiscussie. Ook de Suezcrisis zal hij aankaarten”, meldt Verhoeven. “In een paneldiscussie met terminaloperator China Merchants Port Holdings zal hij de strategie voor de toekomst bespreken inzake terminaluitbating.”

Virtueel

Havenkoepel IAPH ambieerde om één dag interactie met een livepubliek te organiseren, maar die plannen zijn van tafel. “Het congres zal volledig virtueel plaatsvinden. De onzekerheid blijft te groot om met een livecomponent te werken”, vertelt Verhoeven. “Het wordt één groot televisieprogramma met live-interviews en panelgesprekken in een tv-studio. Dat gedurende de hele week met vaste tijdsblokken.”

Er staan vier thema’s op de agenda: ‘business innovation’, ‘klimaat en energie’, ‘risk en resilience’ en ‘data-samenwerking’. Het virtueel congres vindt plaats van 21 tot en met 25 juni 2021. Meer info over de invulling van het programma vindt u hier

Julie Desmet