Socialistische havenvakbond staakt niet mee op 29 maart

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
Stakingspiket nationale staking
Stakingspiket nationale staking © Belga Image James Arthur Gekiere

De havenafdeling van de socialistische vakbond ABVV-BTB doet niet mee aan de nationale staking van maandag 29 maart om het stakingswapen te sparen voor de strijd om de wet-Major. Er kunnen wel plaatselijk per haven stiptheidsacties plaatsvinden.

De BTB – Vakgroep Haven van de socialistische vakbond ABVV-BTB neemt niet deel aan de nationale staking van maandag 29 maart, waartoe de diverse vakbonden oproepen. Dat werd deze maandagmiddag gemeld in een schrijven ondertekend door federaal secretaris Marc Loridan en regionale vertegenwoordigers Monique Verbeeck (Antwerpen), Marc Cattoor (Kusthavens) en Rudy Van Hecke (Gent).

“Federaal ABVV roept op tot interprofessionele actie en staking maar laat de sectoren vrij om zelf een invulling te doen. Namens de havens hebben we beslist om geen oproep tot staking te doen. We zullen alleen plaatselijk per haven stiptheidsacties organiseren, want – zoals jullie weten – staan wij nog voor andere uitdagingen waarop wij volledig willen inzetten.” Met die laatste woorden wordt allicht gezinspeeld op de aanslepende juridische strijd over het aanpassen van de wet-Major die het statuut van de havenarbeiders regelt.

Staken mag maar moet niet

De oproep tot nationale staking kwam er nadat de werkgevers bij de sociale onderhandelingen niet verder wilden gaan dan 0,4% marge voor loonsverhoging. “Als BTB Havens zijn wij uiteraard ook gebaat bij een indicatieve loonnorm van meer dan 0,4%. Militanten die toch willen staken, kunnen dat aan hun havenvakbondssecretarissen melden.”

“In het verleden zijn we er altijd in geslaagd van goede sectorale akkoorden af te sluiten en we maken ons sterk dat we dat ook voor de komende twee jaar zullen doen. De werkgeversorganisaties gaan alvast akkoord om alle cao’s die op 31 maart aflopen, tot 31 december te verlengen.”

Roel Jacobus