Royerssluis blijft dicht tot einde renovatie in 2025

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
Royersbrug
Royersbrug © Wikipedia

De Royerssluis op de Antwerpse rechteroever blijft buiten dienst tot 2025. Na inspectie is gebleken dat de schade die veroorzaakt is door een aanvaring op 5 februari, te groot is om nog hersteld te worden voor de start van de renovatiewerken.

Begin 2018 besliste Havenbedrijf Antwerpen om de Royerssluis te renoveren. De sluis is in gebruik sinds 1907 en moet plaatsmaken voor een langere en bredere doorgang voor de binnenvaart. Het Wase studie- en bouwkundig bureau SBE kreeg de opdracht toevertrouwd en publiceerde een video met het gloednieuwe ontwerp van de nieuwe Royerssluis.

Momenteel is de sluis nog steeds gesperd voor alle scheepvaartverkeer naar aanleiding van een aanvaring op 5 februari 2021. Een duwkonvooi heeft de sluis toen gemist en is tegen de kaaimuur net voor de sluisdeur terechtgekomen. De sluisdeur kon hierdoor niet meer dicht om te versassen.

Het Havenbedrijf Antwerpen heeft vandaag – 4 maart – meegedeeld dat na verschillende inspecties is gebleken dat de schade niet meer hersteld kan worden voor de start van de renovatiewerken in juni 2021. Daarop heeft het Havenbedrijf beslist dat de sluis buiten dienst blijft tot de renovatie volledig is afgerond in 2025. 

Er geldt een omleiding via de Van Cauwelaertsluis. 

Julie Desmet