Mammoet vervoert imposante bioreactoren naar ArcelorMittal

Nieuws, Scheepvaart
Yannick De Spiegeleir
Bioreactoren ArcelorMittal vervoerd door Mammoet
Bioreactoren ArcelorMittal vervoerd door Mammoet © ArcelorMittal

In Zelzate heeft Mammoet, specialist in zwaar vervoer, het transport van vier bioreactoren voor de bio-ethanolinstallatie van ArcelorMittal tot een goed einde gebracht. Voor de productie van de kolossen was 800 ton staal nodig.

Met de installatie Steelanol wil ArcelorMittal bio-ethanol winnen uit gassen die verantwoordelijk zijn voor de klimaatopwarming. Stef Lauwers, projectleider bij Mammoet, geeft tekst en uitleg. “De vier bioreactoren zijn gefabriceerd in China en werden via een zeeschip naar onze Mammoet Multi Purpose Terminal in Westdorpe (NL) aangevoerd. Scheepskranen op het zeeschip verzorgden de ‘load-out’ op een ponton. De reactoren werden vrijdag een na een van het ponton gereden met onze 18-lijns conventionele trailers richting de Steelanolsite in Zelzate. Het wegtransport deden we na 17.00 uur om eventuele verkeershinder te beperken, en om de impact op de dagelijkse operaties van de omliggende bedrijven en de risico’s tot een minimum te herleiden.” 

Via microben

Over de afmetingen van de bioreactoren wil de staalreus niet communiceren. “Wat we wel kunnen meegeven is dat er voor de realisatie 800 ton staal nodig was”, zegt Jan Cornelis, woordvoerder van ArcelorMittal. Volgens de staalgigant heeft de nieuwe installatie het potentieel om de opvang van de koolstofemissies van de hoogovens revolutionair te veranderen. De technologie in het gasconversieproces is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf LanzaTech. Dat bedrijf ging een langdurig partnership aan met ArcelorMittal om bio-ethanol te produceren via het gebruik van microben die zich voeden met koolstofmonoxide. De geproduceerde bio-ethanol wordt gebruikt als brandstof voor transport of eventueel voor de productie van plastic.

Werkgelegenheid

De nieuwe installatie is ook goed nieuws voor de werkgelegenheid in de Gentse kanaalzone. “Voor de bouw van de nieuwe installatie zijn er tot vijfhonderd jobs nodig. De bouw zal zo’n twee jaar duren. Nadien zijn er zo’n twintig tot dertig nieuwe permanente jobs voor de uitbating van de installatie.”

Yannick De Spiegeleir