Maersk accepteert hoogste tarief op chartermarkt sinds 2005

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

Maersk heeft drie zeldzame panamaxschepen van 4.600 teu kunnen huren op de chartermarkt. De Deense rederij moest wel een chartertarief van 35.000 dollar per dag accepteren. Het is al van 2005 geleden dat er zo’n recordbedrag gevraagd werd.

De strijd om de schaars beschikbare tonnage in de lijnvaart gaat onverminderd voort. Maersk heeft volgens de Franse databank Alphaliner deze week maar liefst vijf ‘handy panamax’-schepen van 4.200 tot 4.600 teu op de kop kunnen tikken, maar betaalt daar wel een zeer hoge prijs voor.

V Ships uit Hamburg kon de in 2009 en 2010 gebouwde zusterschepen ‘Northern Priority’, ‘Northern Promotion’ en ‘Northern Precision’ voor een periode van iets meer dan twee jaar aan de Denen verhuren aan een tarief van 35.000 dollar per dag en per schip. Het is al zestien jaar geleden dat de huurprijzen voor panamaxschepen nog zo hoog waren. Twee van de drie schepen varen overigens al voor Maersk. De Deense rederij moest instemmen met hogere tarieven om die schepen in de vloot te kunnen houden.

Zodiac

Van de Britse eigenaar Zodiac Maritime konden de Denen de ‘Xiamen’ (4.253 teu) en de ‘Nagoya Tower’ (4.252 teu) huren voor een periode van dertig maanden aan 32.000 dollar per dag. Ook voor dat iets kleinere scheepstype is de dagelijkse huurprijs de voorbije weken boven de 30.000 dollar/dag gestegen.

De eigenaars van charterschepen zitten momenteel in een royale onderhandelingspositie. Ze kunnen steeds hogere tarieven bekomen en zijn vaak alleen bereid om hun schepen te verhuren als dat meteen voor meerdere jaren is. In het segment van de grotere schepen wordt nu al tonnage verhuurd, die pas eind dit jaar of begin 2022 beschikbaar zal zijn.

Stefan Verberckmoes