‘MSC Leni’ zet Antwerpse containerrecord scherper (UPDATE + foto’s)

Nieuws, Scheepvaart
Bart Timperman

update 4/11 11.15 uur

De ‘MSC Leni’ meldde zich zondagmiddag na de vaart vanuit het Spaanse Algeciras al rond 12.30 uur aan de Westhinder. Daarna volgde een vlotte opvaart naar Antwerpen. Rond 16.30 uur passeerde het schip in Hansweert, de bocht van Bath werd rond 17.20 uur genomen. Iets voor 19.00 uur lag de nieuwe recordhouder aan de kaai bij MPET in het Deurganckdok (foto’s 2 tot 4).

Daar moesten de medewerkers meteen aan de slag, want het eerste (en voorlopig enige) verblijf van de nieuwe recordhouder was van korte duur. De operaties werden aangevat met vier ploegen. In de loop van de nacht werd het aantal ploegen opgedreven tot zes. Deze maandagmorgen werd het schip dan afgewerkt met twee ploegen en om 10.00 uur kon het schip het Deurganckdok alweer verlaten, om richting Bremerhaven te varen.

Feestgedruis

Aan de vorige recordhouder, de ‘MSC Isabella’, die welgeteld 100 teu ‘kleiner’ is dan de ‘MSC Leni’, werd een kleine maand geleden nog heel feestelijke aandacht gegeven. De nieuwe recordhouder moest het met iets minder feestgedruis doen bij het blitzbezoek.

De ‘MSC Leni’ begon op 23 september in Xingang aan de maidentrip en vaart in de AE10/Silk Service van het 2M Vessel Sharing Agreement van Maersk en MSC. Die dienst is westbound gericht op de bediening van Algeciras, Bremerhaven en Gdansk, en loopt dus Antwerpen normaal gezien niet aan.

Nog zes recordschepen

Maar omwille van de tijdelijke stopzetting van de AE2/Swan Service, waarin de ‘MSC Isabella’ vaart, maakt de AE10/Silk-dienst een uitzonderlijke tussenstop in Antwerpen. Het schip komt dus bij MPET aan het Deurganckdok de containers lossen die eigenlijk met de tijdelijk gestaakte AE2/Swan-dienst hadden moeten meegaan.

Behalve de ‘MSC Leni’ komen er de komende weken nog zes andere recordschepen van MSC uit de AE10/Silk Service uitzonderlijk naar MPET. Maersk en MSC zijn van plan om de AE2/Swan Service te herstarten in week 48 met de afvaart van de ‘MSC Isabella’ op 27 november uit Qingdao.

Bart Timperman/Stefan Verberckmoes