West Recycle kiest voor Oostende en aanvoer over water

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

Haven Oostende geeft een watergebonden terrein van zes hectare in de achterhaven voor twintig jaar in concessie aan het nieuwe bedrijf West Recycle. Dat zal er een productie-eenheid bouwen voor het verwerken van afvalstoffen tot nieuwe basisproducten voor onder andere de bouwsector. West Recycle zal langs het kanaal Oostende-Brugge een nieuwe kaai bouwen om overslag via het water rechtstreeks op zijn terrein mogelijk te maken. Hiertoe overweegt het bedrijf zelfs de aankoop van een binnenschip. De verwerking zal binnen gebeuren. Daartoe wordt de half afgewerkte loods van het voormalige bedrijf Green Power Solutions uitgebreid met nieuwe loodsen.

De bvba West Recycle werd op 12 februari in Torhout opgericht. De vennoten vertegenwoordigen De Witte Metaalconstructie uit Kortemark en allround-ondernemer Tom Vermeersch uit Koekelare.

Haven trekt nichemarkten aan

De circulaire industrie is een van de vijf pijlers waarmee Haven Oostende zich in zijn nieuwe beleid wil onderscheiden van andere havens. In de achterhaven ontstaat stilaan een cluster van bedrijven in deze nichemarkt. Op het terrein naast West Recycle verwerkt het Canadese bedrijf AIM Recycling Europe non-ferromaterialen. De andere buur Renasci zal binnenkort afval omzetten in energie en grondstoffen zonder restafval. Aan de overkant van het kanaal zijn er Bionerga (biostoom), de Leo-groep (biofuel) en Top-Mix & Top Asfalt van de groep Verhelst.

“Onze clusterwerking brengt bedrijven rond één bepaald thema samen op één zone”, zegt voorzitter Charlotte Verkeyn van Haven Oostende. “We trekken bedrijven aan die openstaan voor samenwerking en kennisdeling, waardoor ze elkaars vraag en aanbod versterken en nieuwe spelers aantrekken. Zo verankeren we de kennis met een positieve impact op de werkgelegenheid. Haven Oostende speelt een facilitaire rol met bijvoorbeeld een interactief forum.”

De vijf pijlers waarin Haven Oostende zich wil onderscheiden, zijn blauwe economie, bulk- & projectcargo, cruises & ferry, circulaire industrie en de visserijsector.

Roel Jacobus