Nieuwe Indiadienst vanaf november wekelijks in Antwerpen

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

Hapag-Lloyd kondigde al in juli de start van de nieuwe South East India Europe Express Service (IEX) aan. Voor de Duitse carrier gaat het om een opvolger voor een segment van de Europe Australia Express (EAX) naar Australië, die op de terugweg naar Europa aanlopen heeft in Singapore, Chennai, Colombo en Cochin. De EAX-dienst is nu nog een gezamenlijke dienst met CMA CGM. Maar die Franse partner begint eind deze maand een nieuwe gezamenlijke driehoeksdienst met MSC tussen Europa, de eilanden in de Indische Oceaan, Australië en Zuidoost-Azië.

Als nieuwe partners voor een dienst tussen de Indische oostkust en Europa kon Hapag-Lloyd behalve de twee partners uit THE Alliance, Ocean Network Express (ONE) en Yang Ming, ook Cosco Shipping Lines en diens zusterrederij OOCL overtuigen om mee te doen.

Eerste afvaart

De eerste afvaart van Hapag-Lloyd’s IEX-dienst zal op 29 oktober vanuit Krishnapatnam geboden worden met de 7.323 teu grote ‘Al Rawdah’ van Hapag-Lloyd (foto). Het containerschip gaat daarna bijladen in Chennai, Tuticorin, Colombo en Cochin voor Damietta, Piraeus, Rotterdam, London-Gateway, Hamburg en Antwerpen. De eerste aanloop van de IEX in Antwerpen is op 29 november voorzien. Net als in Rotterdam werd er nog geen terminal gekozen. In de Scheldehaven zijn de drie leden van THE Alliance klanten van PSA’s Noordzeeterminal (Kaai 913), terwijl de schepen van Cosco Shipping naar Antwerp Gateway gaan.

Hapag-Lloyd zal voor de IEX-dienst vier zusterschepen van 7.323 teu leveren. ONE en Yang Ming zorgen elk voor een schip. Dat worden de ‘MOL Guardian’ (5.605 teu) en de ‘YM Fountain’ (5.551 teu). OOCL zorgt voor de ‘E.R. Sweden’ (5.990 teu) en Cosco moet na de ‘Xin Yan Tai’ (5.668 teu) nog een tweede schip aanduiden.

In Antwerpen zullen de schepen laden voor Damietta, Jeddah, Colombo, Vishakhapatnam, Krishnapatnam en de reeds eerdere genoemde andere Aziatische havens. Voor Vishakhapatnam, Krishnapatnam en Tuticorin wordt het een eerste regelmatige lijnverbinding van en naar Europa.

Stefan Verberckmoes