Index zeevrachttarieven droge bulk op hoogste peil in vijf jaar

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen

De Baltic Dry Index werd de eerste keer genoteerd in 1985. Hij is gebaseerd op 23 verschillende scheepvaartroutes voor steenkool, ijzererts, graan en andere grondstoffen en wordt dagelijks gerapporteerd door de Baltic Exchange in Londen.

Woensdag bereikte de index zijn hoogste peil in vijf jaar. Het was al de tiende dag op rij dat de index hoger klom. De stijging zou het gevolg zijn van onder meer de hogere prijzen voor Chinees ijzererts en de afnemende spanning in Hongkong. Ook de hogere vraag naar schepen voor vervoer van ijzererts uit Brazilië zou mee aan de basis liggen van de hoge score.

Vooruitzicht

Hoewel de index momenteel rond de 2.500 punten scoort, verwachten analisten tegen het eind van dit kwartaal een niveau van 2.287,40 punten. Ook een aantal spelers in de drogebulkmarkt, zoals Norden en Ultrabulk, geloven niet dat het om een duurzame indexstijging gaat. Donderdag noteerde de index al 19 punten lager, namelijk 2.499 punten.

Daarmee zit de Baltic Dry Index nog ver van de hoogste score van 20 mei 2008 toen hij op 11.793 punten uitkwam. Het dieptepunt werd op 10 februari 2016 bereikt met 290 punten.

Koen Heinen