‘Delwaidedok’ verandert vanmiddag officieel in ‘Bevrijdingsdok’

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

Nadat controverse was ontstaan over oorlogsburgemeester en oud-havenschepen Leo Delwaide, werd eind februari al beslist dat het Delwaidedok een nieuwe naam zou krijgen. Het dok aan de noordrand van Antwerpen zou voortaan Bevrijdingsdok heten. Vanmiddag maakt het Antwerpse stadsbestuur bij monde van havenschepen Annick De Ridder deze naamswijziging officieel.

Antwerpen is het hele weekend in de ban van Bevrijdingsfeestelijkheden allerhande. 75 jaar geleden werd de stad immers door de geallieerden bevrijd. Vanmiddag focussen de officiële feestelijkheden zich op de haven, met onder andere een oorlogstentoonstelling en boekvoorstelling in het Felixarchief op het Eilandje. Annick De Ridder speecht er over de rol van de bevrijders, het verzet en de dokwerkers, gevolgd door de inhuldiging van het Bevrijdingsdok. Burgemeester Bart De Wever dankt de geallieerde landen en staat stil bij de slachtoffers van de V-bombardementen in de nadagen van het conflict. Schepen Claude Marinower spreekt over de Antwerpse holocaustslachtoffers. 

Op zaterdag is er een parade van historische voertuigen en vanaf 16.00 uur een historische scheepsparade op de Schelde. Op de Groenplaats vindt vanaf 18.00 uur het Bal van de Bevrijding plaats. 

Zondag ligt de focus meer op militaire herdenkingen, met een bezoek van het koningspaar aan het oorlogsmonument bij het Stadspark en een militaire parade. 

Michiel Leen