Pech achtervolgt containerreus van Cosco Shipping Lines

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

De Chinese rederij Cosco Shipping Lines heeft weinig details vrijgegeven over de aanvaring die op 22 augustus gebeurde, toen het 14.074 teu grote containerschip de Vietnamese haven Cai Mep wou verlaten. In een mededeling aan de klanten zegt Cosco dat er geen gewonden vielen, dat er geen milieuvervuiling is en dat er geen lading beschadigd werd. De romp werd wel beschadigd en het schip zal pas kunnen vertrekken wanneer die schade hersteld is.

De ‘CSCL Jupiter’ vaart in de AEU7 Service van Cosco tussen het Verre Oosten en Noord-Europa. Het is een van de zeven wekelijkse diensten van de Ocean Alliance op dit vaargebied. De containerreus heeft lading aan boord uit Nansha, Hongkong en Yantian. Na de aanloop van Cai Mep volgt nog die van Port Kelang, waarna het schip koers zal zetten naar Piraeus, Hamburg, Rotterdam, Zeebrugge en Felixstowe.

Vertraging

Cosco verwacht dat de herstellingen ongeveer een week zullen duren. Volgens de laatste vaarschema’s van Cosco’s alliantiepartner Evergreen wordt de ‘CSCL Jupiter’ nu op 1 september in Port Kelang verwacht. Dat is een dag nadat de ‘Cosco Shipping Rose’ van 13.800 teu er zal laden. De ‘Cosco Shipping Rose’ vaart in dezelfde dienst en is een week na de ‘CSCL Jupiter’ in Nansha aan de trip naar Europa begonnen.

Het is voorlopig nog onduidelijk met hoeveel dagen vertraging de ‘CSCL Jupiter’ in Zeebrugge zal aankomen. De rederij kan die vertraging beperken door het schip sneller te laten varen. Volgens de laatste planning van Cosco wordt de containerreus op 29 september bij CSP Zeebrugge Terminal verwacht.

De ‘CSCL Jupiter’ haalde twee jaar geleden al eens de maritieme wereldpers toen het schip op 14 augustus in de Bocht van Bath aan de grond liep en zo de vaart op de Westerschelde van negen uur ‘s ochtends tot tien uur ‘s avonds blokkeerde.

Stefan Verberckmoes