Bijzonder transport Rotterdam: 18 casco’s binnenvaartschepen uit China

Nieuws, Scheepvaart
Adrie Boxmeer

Maandag arriveert het semi-afzinkbare schip ‘Black Marlin’ in Rotterdam met achttien binnenvaartcasco’s aan boord en een kraanschip op de Tweede Maasvlakte. De achttien casco’s zijn gebouwd in China en bestemd voor Concordia Damen uit Werkendam. Woensdag begint Boskalis met het afzinken van de Blue Marlin. Daarna wordt het ponton met de achttien casco’s naar de Waalhaven versleept. Het lossen van de casco’s begint op 20 augustus en neemt zeven werkdagen in beslag. 

In China goedkoper

Concordia Damen laat al vijftien jaar casco’s van binnenvaartschepen in China maken. Dat heeft alles met de kosten te maken. Een casco in China bestellen is 20 tot 30% goedkoper dan zelf bouwen. Van de achttien casco’s bouwt de werf de helft zelf af, de rest wordt elders afgemaakt. Hetzelfde gebeurt met nog eens twintig casco’s die binnenkort vanuit China arriveren.

Kleine opleving

De bouw van binnenvaartschepen maakt in Nederland op dit moment een kleine opleving door. Maar voor 2020 neemt het aantal bestellingen alweer iets af.

Adrie Boxmeer