Zeebrugge, Oostende en Nieuwpoort tijdelijk te kijk

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

In Nieuwpoort loopt een tentoonstelling over de bouw van de stormvloedkering. Die kadert in het Vlaamse Masterplan Kustveiligheid om de Kust en het hinterland te beschermen tegen stormvloeden. In het Noordzeegebied zijn bij zwaar stormweer voornamelijk de havens het meest bedreigd. Langs de Vlaamse Kust is de monding van de IJzer in Nieuwpoort een van de minst goed voorbereide plaatsen. Daarom is de haven van Nieuwpoort een horizontale sectorschuif beginnen bouwen met een doorvaartbreedte van 38 meter. Die bescherming is al nodig tegen stormvloeden die eens in de tien jaar voorkomen maar zal ook een barrière vormen tegen de zogenaamde duizendjarige storm. In het ontwerp is bovendien rekening gehouden met 80 centimeter stijging van de zeespiegel tegen het jaar 2100. De werken zullen in 2022 klaar zijn.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt toegang tot Flows?

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

Abonneer

 

 

Ben u al abonnee?

Login

 
 
Zeebrugge, Oostende en Nieuwpoort tijdelijk te kijk – Flows

Zeebrugge, Oostende en Nieuwpoort tijdelijk te kijk

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

In Nieuwpoort loopt een tentoonstelling over de bouw van de stormvloedkering. Die kadert in het Vlaamse Masterplan Kustveiligheid om de Kust en het hinterland te beschermen tegen stormvloeden. In het Noordzeegebied zijn bij zwaar stormweer voornamelijk de havens het meest bedreigd. Langs de Vlaamse Kust is de monding van de IJzer in Nieuwpoort een van de minst goed voorbereide plaatsen. Daarom is de haven van Nieuwpoort een horizontale sectorschuif beginnen bouwen met een doorvaartbreedte van 38 meter. Die bescherming is al nodig tegen stormvloeden die eens in de tien jaar voorkomen maar zal ook een barrière vormen tegen de zogenaamde duizendjarige storm. In het ontwerp is bovendien rekening gehouden met 80 centimeter stijging van de zeespiegel tegen het jaar 2100. De werken zullen in 2022 klaar zijn.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Profiteer deze maand van 40% korting op een Flows abonnement en lees Flows voor slechts 17,40 29,00 per maand.

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

 

Ben u al abonnee?

Login