MSC krijgt met 50 miljoen dollar drugsschip ‘Gayane’ vrij

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen

De Amerikaanse douane had vorige week de lading van de ‘MSC Gayane’ vrijgegeven op enkele containers na, maar het bleef aan de ketting in het kader van het onderzoek. De rederij betaalde nu 50 miljoen dollar om het schip vrij te krijgen. Naast het betalen van de borgsom, moet de rederij zich ter beschikking houden van het Amerikaanse gerecht zolang het onderzoek loopt. Volgens de deal moet MSC het schip ook binnen de negentig dagen terugbrengen naar een Amerikaanse haven mocht een rechter toch beslissen om het definitief in beslag te nemen.  

Vijf bemanningsleden aangehouden

In totaal zijn vijf bemanningsleden van de ‘MSC Gayane’ aangehouden omdat ze zouden betrokken zijn bij de cocaïnesmokkel. Tweede officier Ivan Durasevic heeft zijn rol in het aan boord brengen van de drugs bekend. Bij het vertrek van het schip uit Peru zou hij door de chief officer gevraagd zijn om te helpen bij het aan boord halen van de netten met drugs. In ruil ontving hij 50.000 dollar.

Een van de aangehouden bemanningsleden gaf toe bij een eerdere reis ook bij de cocaïnesmokkel te hebben geholpen. Volgens de gerechtsdocumenten zou het schip op de route tussen Chili en Panama meermaals benaderd zijn door verschillende kleinere bootjes om grote hoeveelheden drugs aan boord te brengen.

Koen Heinen