Antwerpen zakt verder weg in ranglijst maritieme centra

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen

De ranking wordt opgemaakt op basis van verschillende indicatoren. De aanwezigheid van een cluster van op scheepvaart gerichte financiële en andere diensten, weegt zwaarder door dan bijvoorbeeld de trafiekvolumes.

Singapore voert voor het zesde jaar op rij de ranglijst aan, gevolgd door Hongkong en Londen op plaats drie. Shanghai en Dubai vervolledigen de top vijf. Rotterdam behoudt zijn zesde plaats voor Hamburg. Hamburg, New York-New Jersey, Houston en Athene vervolledigen de top tien. Antwerpen moest twee plaatsen inleveren en zakt van de dertiende naar de vijftiende plaats achter Los Angeles en voor Guangzhou.

Evenwicht

Met vier Aziatische en vier Europese havens in de top tien is het evenwicht hersteld. Athene wipte Busan uit de top tien en Houston deed hetzelfde met Tokyo.

Koen Heinen