Bart Troubleyn (Manuchar): “Technologie ‘bill of lading’ geen hype”

Nieuws, Scheepvaart
Jonas Van Boxel

Manuchar – dat wereldwijd supplychaintransacties verzorgt in onder meer chemicaliën, staal, metalen en plastics – versterkt zijn reeds bestaande samenwerking met het Noorse G2 Ocean door het partnerschip met CargoX. Laatstgenoemd bedrijf ontwikkelde met Smart B/L een veilige, elektronische versie van de bill of lading, ter vervanging van de papieren versies per post. Het systeem maakt gebruik van een fraudebestendig blockchainnetwerk om de ontvangstbewijzen door te geven.

De twee bedrijven voerden een aantal verschepingen met verschillende elektronische bills of lading uit. De goederen vertrokken vanuit de haven van Xingang in China op 5 april. Ze bereikten hun bestemming in de haven van Callao in Peru op 26 mei. De bills of lading waren enkele seconden later al op hun bestemming. 

Digitale transformatie

Dankzij de slimme bill of lading gebeurt nu in enkele minuten wat op papier een aantal dagen in beslag neemt. “Deze beveiligde handover is bovendien fraudebestendig, want wie het document in handen heeft, kan de lading gaan afhalen”, zegt Mieke Laethem van Manuchar. “Er is dus een verminderd operationeel risico en een betere zichtbaarheid in de keten van dit belangrijk eigendomsdocument. Voor verzendingen met de post moeten we vertrouwen op de DHL Tracker om te zien waar de bill of lading zich bevindt.”

Volgens Laethem zullen er in de toekomst nog tests met dezelfde partners plaatsvinden. “Dit proefproject maakt deel uit van de digitale roadmap van Manuchar”, zegt ze. Het bedrijf werkt nog andere proefprojecten uit en een intern digitaliseringsplatform.

Volgens COO Bart Troubleyn van Manuchar is het Smart B/L-project een belangrijke stap in de digitale transformatie van zijn bedrijf. “Wij focussen op technologie die meer is dan een hype en tastbare voordelen biedt op vlak van snelheid, efficiëntie en kwaliteitsvolle dienstverlening.”

Vorige zomer voerde CargoX al een succesvolle eerste test uit met hun Smart B/L. Toen werd met behulp van het platform een containerverscheping voltooid tussen China en Slovenië.

Jonas van Boxel