Russische duikboot Zeebrugge na 20 jaar reddeloos naar schroothoop

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

Tijdens het hemelvaartsweekend kunt u voor het laatst genieten van een vertrouwd havenbeeld in Zeebrugge. Na twintig jaar en meer dan 1,2 miljoen bezoekers gaat de Russische duikboot onherroepelijk naar de schroothoop.

Na 20 jaar trouwe dienst verlaat de Russische Foxtrotduikboot zijn vaste stek in het Prins Albertdok in Zeebrugge, aan de voet van de ABC-toren. Al die jaren was de onderzeeër een blikvanger van het toeristische centrum nv Seafront. Meer dan 1,2 miljoen mensen zagen binnenin hoe het leven aan boord van een duikboot verliep.

Tijdens de Koude Oorlog speelden de Russische Foxtrotonderzeeërs een prominente rol in de wapenwedloop. Dit kolossale vaartuig was geïnspireerd op de succesvolle Duitse duikbootmodellen. Na 1994 werden deze onderzeeërs uit de vaart genomen en vervangen door moderne vaartuigen. Slechts drie exemplaren werden van verschroting gered.

Wegslepen

Een jaar geleden werd aangekondigd dat het vaartuig niet langer bestand was tegen de inwerking van water en wind. Een voorstel om de duikboot op de droge kaai te bewaren, werd door het stadsbestuur niet aanvaard. Sindsdien organiseerde Seafront voor zijn museumboot heel wat ‘de-laatste-keer-activiteiten’.  Het allerlaatste bezoek kan nu gebracht worden van Hemelvaartsdag donderdag 30 mei tot en met zondag 2 juni, tijdens een feestelijke vierdaagse.

Daarna wordt alles voorbereid om het vaartuig op woensdag 12 juni door twee sleepboten te laten weghalen. In de smalle voormalige vissershaven wordt dit een spectaculaire operatie die te volgen is tussen 8 en 12 uur.

Roel Jacobus