Hamburg knoopt eindelijk weer aan met groei in containeroverslag

Nieuws, Scheepvaart
Jean-Louis Vandevoorde

De totale maritieme overslag steeg met 6% naar 34,6 miljoen ton, waarvan 23,9 miljoen ton stukgoed (+5,4%) en 10,7 miljoen ton bulk (+7,5%).

Een van de beste groeicijfers was weggelegd voor het containerverkeer, dat 6,4% hoger klom naar 2,3 miljoen teu. Daarvan kwam of ging 865.000 teu met feederschepen van of naar andere Europese havens.

Hamburg deed het zo in het eerste kwartaal verhoudingsgewijs beter dan Antwerpen, dat zijn containertrafiek in het eerste kwartaal slechts met 0,6% zag toenemen naar 2,8 miljoen teu. Rotterdam spande de kroon met een plus van 7,3% naar 3,7 miljoen teu.

Nieuwe diensten

De Duitse ‘Universalhafen’ heeft dat in niet geringe mate aan THE Alliance te danken. Die besloot een viertal trans-Atlantische diensten over te hevelen van Bremerhaven naar Hamburg. De verwachting is dat dit een half miljoen teu in het laatje van de Elbehaven brengt.

Dat zorgde in het eerste kwartaal voor een verviervoudiging van de volumes naar de Verenigde Staten alleen al. De VS zijn zo de tweede grootste handelspartner van de Hamburgse haven geworden na China.

Keerpunt

Het werd stilaan hoog tijd. Hamburg raakte vorig jaar niet verder dan 8,7 miljoen teu en zag zijn containeroverslag zo verder wegzakken naar het laagste peil sinds 2010.

Als Hamburg over het hele jaar aan hetzelfde ritme blijft presteren, kan het in 2019 weer boven 9 miljoen teu uitstijgen. Dat is intussen van 2014 geleden. De prognoses voor dit jaar gaan voorlopig uit van een groei in het containergebeuren van 3 à 4% op jaarbasis. Dan haalt de Duitse concurrent van Antwerpen en Rotterdam de kaap van 9 miljoen teu net niet (bij een plus van 3%) of net wel (bij 4% meer).

Met de verdieping van de Elbe rekent Hamburg op een bijkomend duwtje in de rug.

Jean-Louis Vandevoorde