Rotatiewijziging MSC levert Antwerpen extra lading van Hapag-Lloyd op

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

MSC heeft deze maand de rotatie van de wekelijkse dienst naar de westkust van Zuid-Amerika ingekort. De Hamburgse lading wordt nu naar MSC PSA European Terminal (MPET) aan het Deurganckdok gefeederd en ook de aanloop van de Portugese haven Sines werd geschrapt om plaats te maken voor een nieuwe aanloop in Le Havre.

De rotatiewijziging heeft gevolgen voor Hapag-Lloyd omdat de Hamburgse carrier op dit vaargebied met MSC samenwerkt en de dienst van de Zwitserse partner onder de naam EWX Service verkoopt.

Oplossing

Hapag-Lloyd heeft zelf een eigen SWX Service met CMA CGM en Cosco Shipping die Hamburg (en Antwerpen) met de westkust van Zuid-Amerika verbindt. Voor de Portugese lading moesten de Duitsers een andere oplossing bedenken. Dat wordt een nieuwe rechtstreekse aanloop van Leixoes in de Dakar Express Service (DEX), die Antwerpen, Duinkerke en Lissabon met Tanger, Dakar en Nouakchott verbindt. Deze wekelijkse dienst wordt verzekerd door vier schepen van 1.700 teu, die door PSA op de Europaterminal behandeld worden. 

De toevoeging van Leixoes levert nieuwe verbindingen tussen Portugal en de hubs in Antwerpen en Tanger op. Leixoes werd overigens al rechtstreeks bediend op de terugreis van Nouakchott naar Antwerpen. De DEX Service zal dus in twee richtingen als Portugese feederdienst van/naar Antwerpen gebruikt worden.

Stefan Verberckmoes