Port of Antwerp werkt aan eigen app voor efficiëntere bunkeroperaties

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

Het opzet van de Zweedse bunkering-app is eenvoudig: bunkeringoperaties kunnen nu via de app worden gemeld, in plaats van per mail of per telefoon. Allemaal in dienst van de efficiëntie. Geen overbodige luxe, want Göteborg, dat zich profileert als ‘energiehaven’, is een van de grootste bunkeringhubs ter wereld. De bunkeringapp is beschikbaar voor alle bunkeroperatoren in de haven en verzamelt ook statistieken, zodat een efficiëntere planning mogelijk wordt. Onder andere van de veiligheidscoördinatoren in de haven wordt werk uit de handen genomen, omdat zij nu niet meer als tussenpersoon moeten optreden tussen de verschillende partijen. De ‘koppeling’ tussen bunkeraar en klant gebeurt nu immers rechtstreeks via de app. 

Antwerpen: “Voor eind 2019”

In Antwerpen wordt momenteel aan een gelijkaardig idee gewerkt, leert navraag bij het Havenbedrijf. “In eerste instantie hebben we de bunkerbedrijven en stakeholders bevraagd naar hun noden”, zegt Maarten Peeters, die het project in Antwerpen mee overziet. “Het kader waarbinnen we willen werken, is klaar. Voor het einde van het jaar zouden we de toepassing willen lanceren, maar momenteel zijn we nog volop bezig met het uitwerken van de vorm.”

Michiel Leen