Maersk, MSC, Hapag-Lloyd en ONE lanceren digitaal containerplatform

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen

De vier containerrederijen – oorspronkelijk was CMA CGM ook van de partij – hebben voor de oprichting van de Digital Container Shipping Association (DCSA) groen licht gekregen van de Federal Maritime Commission (FMC).

De DCSA is een neutraal non-profitplatform voor containerrederijen. De focus ligt op standaardisering, digitalisering en interoperabiliteit in de containerscheepvaart.

Prioriteit

Het platform wil vooral standaardiseren om zo het gebrek aan gemeenschappelijke technische interfaces en data te verhelpen. Daarnaast moet het een blauwdruk voor de processen in de industrie creëren.

De initiatiefnemers benadrukken dat het opzet ten goede komt aan de hele containerscheepvaartindustrie. Alle standaards zullen publiek gemaakt worden en vrij beschikbaar zijn voor de geïnteresseerde partijen.

Voorzitter en hoofdkwartier

De DCSA heeft met Thomas Bagge van A.P. Moller-Maersk ook al een CEO en statutair directeur. Omdat de organisatie voor de hele industrie werkt, was het belangrijk om een hoofdkwartier te vestigen op een neutrale locatie. Dat is Amsterdam geworden.

Nieuwe leden

Het aantal aangesloten rederijen zal niet beperkt blijven tot de vier stichtende leden. Er wordt al werk gemaakt van de uitbreiding met andere rederijen. Met twee kandidaten zouden al vergevorderde gesprekken gevoerd worden.

Koen Heinen