DP World in joint venture voor containerstacking tot 11 hoog (+ video)

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen

Met het HBS-systeem worden de containers niet zoals gebruikelijk op elkaar gestapeld, maar in een individueel rek. Daardoor is elke container op elk moment bereikbaar. Bovendien gaat de containercapaciteit op de terminal fors de hoogte in aangezien de containers tot 11 hoog gestapeld kunnen worden.

Het systeem werd oorspronkelijk ontwikkeld door een dochterbedrijf van SMS voor het rond de klok behandelen van coils met een gewicht tot 50 ton in rekken van 50 meter hoog. Die technologie wordt nu toegepast in de havensector.

Voordelen

Naast de ruimtebesparing op de terminal biedt het systeem nog tal van andere voordelen. Zo gaat de operationele efficiëntie op de terminal er sterk op vooruit doordat de containers niet herschikt moeten worden. Het systeem is bovendien uiterst geschikt voor de ultra grote containercarriers. Tot slot gaat de productiviteit op de terminal er sterk op vooruit en stijgt de veiligheid voor de werknemers.

Koen Heinen