VIL: vlotte digitale afhandeling aan gates dankzij betere communicatie

Nieuws, Scheepvaart
Melanie De Vrieze

In de Vlaamse lucht- en zeehavens is de communicatie tussen bedrijven en overheidsdiensten cruciaal voor een vlotte afhandeling van goederen. Helaas vertragen de huidige processen tussen bedrijven en bijvoorbeeld de douane, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) dikwijls de afhandeling van goederenstromen en is de foutenlast relatief hoog. 

Veertien bedrijven

Daarom start VIL, het innovatieplatform voor de logistieke sector, met het project ‘Digital Gateway 2 Government’. Dat project ontwerpt digitale oplossingen die bijdragen tot een vlottere communicatie tussen de overheidsdiensten en de bedrijven die betrokken zijn bij de import- en exportprocessen. 

Voor dit project brengt VIL veertien bedrijven samen die een gezamenlijke oplossing zullen uitwerken. Aviapartner, Brussels Airlines, Brussels Airport Company, Crossroad Communications, Intris, Liège Airport, Luchthaven Oostende, Port of Zeebrugge, Neutraal Douaneagentschap Nelen, North Sea Port, NxtPort, Port of Antwerp, Swissport Cargo Services Belgium en WFS zetten hun schouders onder ‘Digital Gateway 2 Government’. 

Concrete activiteiten

Ook de douane en het FAVV nemen een actieve rol op in de stuurgroep van het project. Zo wordt er onder meer een digitale noodprocedure uitgewerkt voor de communicatie met de douane, wordt de praktische organisatie van inspecties door het FAVV in de lucht- en zeehavens geoptimaliseerd en wordt een digitale oplossing uitgewerkt om de gevolgen van de brexit in te perken. 

“Voor NxtPort en Port of Antwerp is het ‘Digital Gateway 2 Government’-project een belangrijke opportuniteit om met alle nationale stakeholders samen te werken aan een veilige, vlotte en digitale afhandeling aan de ‘gates’. We willen technologie inzetten om hiervoor een unieke samenwerking te realiseren”, aldus Nico De Cauwer (Port of Antwerp) en Laurent Moyersoen (NxtPort).

Melanie De Vrieze