Storm doet containerstapels tuimelen op schip van THE Alliance

Nieuws, Scheepvaart
Jean-Louis Vandevoorde

Het ongeval deed zich gisteren voor. Het containerschip was langs de oostkust van de Verenigde Staten op weg van Boston naar Wilmington toen het in zwaar weer terecht kwam. De storm deed containerstapels in de twee laatste rijen op het achterschip tuimelen.

Van over boord geslagen containers, zoals begin dit jaar met de ‘MSC Zoe’ gebeurde voor de Nederlandse kust, maken de berichten over het ongeval geen melding. Dat wordt momenteel nog onderzocht.

EC2-dienst

Het schip kon veilig en wel zijn volgende aanloophaven, Wilmington in North Carolina, bereiken. Het zal daar de beschadigde containers lossen vooraleer zijn reis voort te zetten.

De ‘Helsinki Bridge’ is een containerschip met een capaciteit van bijna 9.600 teu. Het kwam in 2012 in de vaart. THE Alliance legt het schip van ONE/K Line in op zijn EC2-dienst tussen de Amerikaanse oostkust en het Verre Oosten via het Panamakanaal.

Yantian Express

Hapag-Lloyd, een ander lid van THE Alliance, kreeg eerder dit jaar ook al af te rekenen met pech voor de oostkust van Noord-Amerika. Aan boord van de ‘Yantian Express’ (7.500 teu) brak een hevige brand uit, die de bemanning verplichtte het schip te verlaten. De ‘Yantian Express’ was op weg naar Halifax in Canada.

Het duurde dagen voor de bergers de vuurhaard onder controle kregen. De ‘Yantian Express’ is nog steeds buiten dienst. Het schip bevindt zich nu in Freeport op de Bahamas voor lossing en afhandeling van het ongeval. Dat zal volgens het jongste bericht van Hapag-Lloyd nog weken in beslag nemen.

De ‘Yantian Express’ voer in de EC5-dienst van THE Alliance tussen Zuidoost-Azië en de Amerikaanse oostkust via het Suezkanaal.

Een andere brand brak eind januari uit op de ‘APL Vancouver’ onderweg van Shenzhen naar Singapore.

Jean-Louis Vandevoorde